10:31 / 06.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Južna Koreja prešla milijun slučajeva zaraze koronavirusom

Epidemija u Južnoj Koreji

Epidemija u Južnoj Koreji

Foto: BERMIX STUDIO / Shutterstock

Južna Koreja u nedjelju je prešla milijun slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije, a zdravstveni su dužnosnici zabilježili čak 38.691 novozaraženu osobu u vrijeme širenja omikron-varijante.


Južna Koreja prvog je oboljelog od COVID-a potvrdila 20. siječnja 2020., a uskoro je postala prva zemlja, osim Kine, koja se suočila s većim širenjem zaraze.


Agresivna strategija praćenja, korištenje maski i karantena pomogli su Južnoj Koreji da oslabi prvotno širenje zaraze i da broj slučajeva i smrti zadrži na niskoj razini bez uvođenja potpunog zatvaranja.


Smrtnost i dalje niska


Iako zbog širenje omikron-varijante raste broj slučajeva zaraze, smrtnost je i dalje niska.


Prema korejskoj agenciji za prevenciju i kontrolu bolesti, u subotu u ponoć prijavljeno je 15 novih smrtnih slučajeva.


Broj novih dnevnih slučajeva zaraze gotovo je pet puta veći nego dva tjedna prije, kada je omikron-varijanta počela dominirati, no broj ozbiljno oboljelih ostao je na razinama s kojima se moguće nositi, poručile su vlasti.


Produljuju mjere za još dva tjedna


Dužnosnici su u petak najavili da će produljiti mjere koje se odnose na fizičku distancu za još barem dva tjedna, uključujući policijski sat za poslovne djelatnosti u devet sati navečer i ograničenje na šest osoba za privatna okupljanja.

Ukupno je Južna Koreja zabilježila 1,009.688 oboljelih od COVID-a i 6873 smrtna slučaja.


Gotovo 86 posto populacije u zemlji s 52 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, a više od 54,5 posto primilo je "booster" dozu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!