14:23 / 22.06.2020.

Autor: Hina

Južna Koreja priznala da se bori s drugim valom koronavirusa

REUTERS/Kim Hong-Ji

REUTERS/Kim Hong-Ji

Foto: - / REUTERS

Krajem veljače i na vrhuncu epidemije u toj zemlji bilo je više od 900 slučajeva u danu, u prvom većem širenju zaraze izvan Kine.
Zdravstvene vlasti Južne Koreje objavile su da se zemlja nalazi u drugom valu koronavirusa u okolici Seula koji je potaknut slabijim, ali konstantnim širenjem zaraze nakon praznika u svibnju.

Korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) ranije je objavio da prvi val u Južnoj Koreji nikad nije ni završio.

Direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je da je postalo jasno da je praznični vikend početkom svibnja obilježio početak novog vala zaraze koji je koncentriran u gusto naseljenom širem području oko Seula koji je ranije bilježio tek manji broj slučajeva.

- Vjerujemo da je u gradskom području prvi val bio od ožujka do travnja, ali i od veljače do ožujka. Drugi val krenuo je s praznikom u svibnju - rekao je Jeong.

Krajem veljače i na vrhuncu epidemije u toj zemlji bilo je više od 900 slučajeva u danu, u prvom većem širenju zaraze izvan Kine.

Intenzivno traganje za zaraženima i testiranje svelo je nove slučajeve na jednoznamenkastu brojku do kraja travnja.

Baš kad se zemlja spremala objaviti popuštanje mjera socijalne distance početkom svibnja, pojavili su se novi slučajevi, djelomično među mladima koji su izlazili u noćne klubove i barove u Seulu tijekom prazničnog vikenda.

- Prvotno smo predvidjeli da će drugi val izbiti na jesen ili zimu. Naša predviđanja pokazala su se pogrešnima. Sve dok ljudi imaju bliski kontakt s drugima, vjerujemo da će biti zaraza - rekao je Jeong.

Iako je dnevni broj slučajeva na razini koja se može kontrolirati, ako se širenje zaraze nastavi u gradu bi moglo biti stotine slučajeva dnevno, rekao je gradonačelnik Seula Park Won-soon.

Južna Koreja u nedjelju je zabilježila novih 17 slučajeva. Po prvi put nakon gotovo mjesec dana ta brojka je pala ispod 20. U petak i subotu bilo je 48, odnosno 67 zaraženih.

U zemlji je ukupno 12.438 zaraženih, a 280 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!