09:25 / 17.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Južna Koreja: Tisuće vjernika mora u karantenu zbog virusa

Foto: REUTERS/Heo Ran

Foto: REUTERS/Heo Ran

Foto: - / REUTERS

Južna Koreja prijavila je 197 novih slučajeva, te je sada na 15.515 zaraženih.
Tisuće pripadnika Protestantske crkve u Seulu mora ići u karantenu, rekle su južnokorejske vlasti, dok se zemlja bori sa žarištima virusa povezanim s vjerskim skupinama.

Pristup te zemlje - pronalaženje kontakata, testiranje i liječenje - smatra se globalnim modelom suzbijanja virusa.

Ali tijekom vikenda glavni grad i susjedna pokrajina Gyeonggi, u kojoj živi gotovo polovica stanovništva, zabranili su sva vjerska okupljanja i pozvali stanovnike da izbjegavaju nepotrebna putovanja nakon što je mnoštvo novih slučajeva izazvalo strah od velikog drugog vala.

Južna Koreja prijavila je 197 novih slučajeva, te je sada na 15.515 zaraženih. Četvrti dan zaredom zemlja ima troznamenkasti porast broja zaraženih, nakon nekoliko tjedana s brojkama oko 30-ak ili 40-ak zaraženih.

Trenutno je najveće žarište oko crkve Sarang Jeil u Seulu, koju vodi kontroverzni pastor, vodeća figura u prosvjedima protiv predsjednika Moon Jae-ina. Dosad je potvrđeno ukupno 315 slučajeva povezanih s crkvom, rekli su dužnosnici, procijenivši da je to dosad jedan od najvećih klastera pa je oko 3400 članova kongregacije pozvano da idu u karantenu.
Dosad je svaki šesti testirani član crkve pozitivan, što je zahtijevalo "brza testiranja i izolaciju", rekao je zamjenik ministara zdravlja Kim Gang-lip.
Međutim popis članova koji je dala crkva bio je "netočan", što je "uvelike otežalo" testiranje i proceduru izolacije.

Čelnik Sarang Jeila Jun Kwang-hun bio je među govornicima koji su se obratili tisućama desničarskih prosvjednika okupljenih protiv Moonove vlade lijevog centra u srcu Seula tijekom vikenda, unatoč epidemiji i pozivu na izbjegavanje velikih skupova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi i seulske gradske vlasti digli su dvije odvojene prijave protiv Juna optužujući ga da namjerno ometa napore za suzbijanje epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!