Južni Japan i Južnu Koreju zahvatio tajfun Khanun

09.08.2023.

17:10

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Tajfun Khanun zahvatio jug Japana i Južnu Koreju

Tajfun Khanun zahvatio jug Japana i Južnu Koreju

Foto: Kim Soo-hyeon,Handout via REUTERS / REUTERS

Jake kiše koje je donio tajfun Khanun pogodile su južne dijelove Japana i područja Južne Koreje. Otkazani su svi letovi, a vlakovi su zaustavljeni, dok se s istoka približava još jedna oluja koja prijeti Tokiju usred sezone ljetnih praznika u Japanu.

Oluja je trenutačno nad morem južno od Kyushua, glavnoga jugozapadnog japanskog otoka, od Tokija udaljenog oko 860 km. Prethodno je opustošila jugozapadno područje Okinawe.


Oluja nosi dugotrajne kiše


Oluja ne gubi snagu i kreće se neuobičajeno sporo, brzinom od oko 10 km, što znači da će se vjetar i kiša dulje zadržati nad tim područjem. 


Japanska meteorološka agencija (JMA) izdala je upozorenje o obilnoj kiši i jakom vjetru za mnoge dijelove južnoga i zapadnog Japana. 


Tvrtke koje proizvode automobile, među kojima i Toyota, obustavile su dio proizvodnje.


Južna Koreja proglasila najvišu razinu uzbune

 

Zbog tajfuna Khanun otkazano je gotovo 80 letova, zatvoreni su brojne pomorske linije i cestovni promet, objavilo je južnokorejsko ministarstvo unutarnjih poslova.


U utorak su, uoči dolaska tajfuna lokalni dužnosnici evakuirali više od 30.000 izviđača iz njihova kampa na jugozapadu zemlje. Ondje su stigli na Svjetsko okupljanje izviđača. 


Nova oluja južno od Japana


U području Tihog oceana, južno od Japana formirala se još jedna oluja, nazvana Lan. 


Prognostičari predviđaju da će ona jačati kako se bude pomicala prema sjeveru te bi, početkom idućeg tjedna mogla pogoditi Tokio, objavila je Japanska meteorološka agencija.


Početak je Obona, vrhunca sezone ljetnih praznika i odmora u Japanu, kada mnogi stanovnici napuštaju velike gradove i odlaze u manja mjesta ili u posjet rodbini na selu, a prognostičari najavljuju dvije opasne oluje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!