Južnoafrička Republika jača pripravnost bolnica zbog omikrona

10:23 / 06.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cijepljenje u Pretoriji

Cijepljenje u Pretoriji

Foto: Siphiwe Sibeko/File Photo / REUTERS

Južnoafrička Republika jača pripravnost bolnica jer nova varijanta omikron uvodi zemlju u četvrti val koronavirusa, rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa u ponedjeljak i pozvao sve da se cijepe porukom da cjepiva ima dovoljno.

Prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici prošli mjesec omikron je izazvao globalnu uzbunu s vladama koje strahuju od porasta zaraza.

Južnoafrička Republika potvrdila je 2.300 zaraza prošli ponedjeljak, a već u petak više od 16.000 zaraza.

Cyril Ramaphosa je u tjednom biltenu naveo da se čini da omikron dominira u novim slučajevima u većini od devet pokrajina u zemlji i pozvao je ljude da se cijepe protiv covida-19.

- Južnoafrička Republika ima dovoljne zalihe cjepiva (...) cijepljenje je nužno za naš gospodarski oporavak jer što se više ljudi bude cijepilo, otvarat će se više područja gospodarskih aktivnost, istaknuo je.

- Vlada će uskoro sazvati nacionalni stožer za koronavirus kako bi se razmotrilo aktualno stanje i odlučilo o eventualnim novim mjerama za sigurnost građana, rekao je Ramaphosa.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici i drugim zemljama utrkuju se u istraživanju omikrona i nastoje doznati je li nova varijanta zaraznija, uzrokuje li teža oboljenja i je li otpornija na postojeća cjepiva.

Prvi izvještaji liječnika i stručnjaka iz Južnoafričke Republike su ohrabrujući i sugeriraju da omikron uzrokuje blage simptome.

- Pomno pratimo stope zaraze i hospitalizacije, naveo je Ramaphosa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!