Južnokorejske tvrtke zbog koronavirusa se okrenule radu od kuće

25.02.2020.

14:57

Autor: B.A./Hina

default error photo
U Južnoj Koreji do sada je zabilježeno 977 potvrđenih slučajeva, a najveći broj evidentiran je u gradu Daeguu na jugoistoku zemlje i susjednoj pokrajini North Gyeongsang
Nekoliko velikih južnokorejskih tvrtki objavilo je u utorak da je odlučilo svojim zaposlenicima dopustiti rad od kuće kao mjeru opreza potaknutu brzim širenjem koronavirusa u toj zemlji, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Rijeka: Jedna osoba sa simptomom u izolaciji
● Profiteri na djelu, nude maske za 8 kuna!
Zagrebačka zračna luka provodi mjere zaštite putnika i zaposlenika
Potvrđen je koronavirus u Zagrebu
Što je koronavirus, samozaštita i opće zaštitne mjere

U Južnoj Koreji do sada je zabilježeno 977 potvrđenih slučajeva, a najveći broj evidentiran je u gradu Daeguu na jugoistoku zemlje i susjednoj pokrajini North Gyeongsang.

Južna Koreja u ponedjeljak je objavila nove službene javnozdravstvene smjernice naredivši ljudima s povišenom tjelesnom temperaturom ili respiratornim simptomima da ne odlaze u škole i tvrtke te da ne izlaze iz svojih domova.

Kako bi zaštitile zaposlenike i sjedišta tvrtki od koronavirusa Covid-19, mnoge južnokorejske tvrtke uvele su rad na daljinu.

SK Group, treća najveća južnokorejska poslovna grupacija, objavila je da su njezine sastavnice uputile zaposlenike da sljedećih nekoliko tjedana rade od kuće. U tom razdoblju samo će nužno osoblje dolaziti u prostorije tvrtke, naveo je SK Group.

Novinska agencija navodi da se naputci o trajanju rada od kuće razlikuju od tvrtke do tvrtke te ovise i o vrsti poslova.

Grupacija Samsung naredila je zaposlenim trudnicama kao i onima koji u obitelji imaju trudnice da rade od kuće sljedećih dana.

LG Electronics Inc. poslao je svoje zaposlenike u gradu Daeguu također na rad od kuće i naredio im da do daljnjeg ne dolaze u proizvodne pogone dok se tvrtka priprema za rad 'na daljinu'.

I strane tvrtke u toj zemlji poput Intela i Microsofta, također su savjetovale svojim zaposlenicima u Južnoj Koreji da rade od kuće i aktivno se koriste mogućnostima video veza i telefonskih veza.

Dio tvrtki koje još nisu donijele odluku o radu od kuće ipak su zaposlenike, koji su bili u dijelovima zemlje ili svijeta u kojima se pojavio koronavirus, uputile da ne dolaze na posao i ostanu u samoizolaciji.

Korejska gospodarska komora preporučila je svojim članicama, a broji 180.000 tvrtki, da omoguće zaposlenicima rad od kuće, a u slučaju zaposlenika koji moraju doći u poslovne prostore da fleksibilno primijene klizno radno vrijeme.

Talijanska novinska agencija Ansa u ponedjeljak je prenijela da su se i neke tvrtke u Lombardiji, talijanskoj regiji u kojoj je zabilježen najveći broj zaraženih koronavirusom, odlučile za rad zaposlenika od kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!