Južnu Kinu pogodile jake oluje, poplave i klizišta

07:18 / 19.06.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Južnu Kinu pogodile jake oluje, poplave i klizišta

Južnu Kinu pogodile jake oluje, poplave i klizišta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Velike dijelove južne Kine pogodile su jake oluje što je izazvalo poplave u gradovima i klizišta u ruralnim područjima, u vrijeme vrhunca prvog naleta ljetnih kiša.

Ulice su se pretvorile u nabujale rijeke. Odneseni su automobili i prizemnice u najmanje dva okruga u provinciji Guizhou u jugozapadnoj Kini, pokazuju snimci koji kruže kineskim društvenim mrežama.

Padaline su u nekim područjima bile najveće u posljednjih 60 godina.

U susjednoj autonomnoj regiji Guangxi, petoro seljaka je poginulo kada je kuća izgrađena od drveta popustila nakon naleta jake kiše, objavili su državni mediji u subotu.

Zabilježeni su i odroni blata i urušavanja cesta.

Obilne oborine zadržat će se u provincijama Guizhou, Jiangxi, Anhui i Zhejiang, kao i u Guangxiju, sve do početka sljedećeg tjedna, govore vremenske prognoze.

U južnoj Kini, tjedni prije i nakon Festivala zmajevih čamaca početkom lipnja tradicionalno su obilježeni nestabilnim i kišnim vremenom jer se topli i vlažni zrak na jugu sudara s hladnijim zračnim masama sa sjevera.

Rane ljetne oluje ove su godine bile većeg intenziteta i dulje nego inače, s najvećim brojem oborina u Guangxiju, Guangdongu i Fujianu od 1961. godine, izvijestile su lokalne meteorološke službe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!