12:59 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT

Kad japanski vlak kasni jednu minutu

Kolodvor u Osaki

Kolodvor u Osaki

Foto: Walter Eric Sy / Shutterstock

Japanski strojovođa tužio je poslodavca jer mu je od plaće ustegnuo 56 jena (3,23 kune) kao kaznu jer je svoju kompoziciju dovezao s minutom zakašnjenja, objavila je kompanija u četvrtak.


Početkom godine strojovođa je tužio West Japan Railway Company (JR West), jednu od vodećih japanskih tvrtki željezničkog prometa koja mu je odrezala novčanu kaznu zbog profesionalne pogreške počinjene u lipnju 2020., piše dnevni list Yomiuri Shimbun.


Strojovođa traži da mu tvrtka isplati 2,2 milijuna jena (1.263.495,15 kuna) obeštećenja s kamatama za moralnu štetu koja mu je nanesena novčanom kaznom.


Pogreška se dogodila kada je strojovođa trebao premjestiti svoju praznu kompoziciju na slijepi kolosijek kolodvora Okayama na zapadu Japana, ali se zabunio u peronu.


Zbog te zabune kasnio je jednu minu u dolasku na kolosijek na koji je 'parkirao' kompoziciju.


Tvrtka smatra opravdanim kazniti zaposlenika zbog propusta, no ovaj misli drukčije i objašnjava da je kašnjenje izazvano minornom ljudskom pogreškom.


Sustav japanskih željeznica u svijetu se redovito ističe kao primjer besprijekorne učinkovitosti i točnosti.


Svjetski mediji prenijeli su 2017. godine na naslovnicama vijest da se željeznički operator iskreno ispričao javnosti zbog "golemih nevolja" koje je izazvao jer je vlak krenuo 20 sekundi prije vremena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!