18:58 / 30.03.2020.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

"Kada je riječ o biznisu, SAD se vrlo brzo mobilizira"

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: REUTERS/Mike Segar

Foto: - / REUTERS

SAD već sada imaju uvjerljivo najviše zaraženih u svijetu, a taj broj i dalje dramatično raste.
SAD već sada imaju uvjerljivo najviše zaraženih u svijetu, a taj broj i dalje dramatično raste.

-
Puljić: New York može postati veće žarište od Wuhana
Donald Trump promijenio retoriku
- Japan zabranjuje ulazak iz SAD-a, Kine i Europe

Može li se američki zdravstveni sustav nositi s pandemijom, a s obzirom na to da on ponajprije skrbi za one koji to mogu platiti.

- Američko zdravstvo suočava se s jednim od najvećih izazova do sada. Najgore je u New Yorku. Iz središta pandemije dolaze dramatični apeli liječnika, medicinskih sestara oko nedostatka opreme, nema dovoljno respiratora. Poručuju da najgore tek dolazi za dva do tri tjedna. SAD troše puno novca za zdravstvo, možda najviše na svijetu po glavi stanovnika. No, nemaju javni zdravstveni sustav, što se u ovoj krizi pokazuje kao golem problem, ističe naša dopisnica iz SAD-a Branka Slavica, a koja se javila za središnji Dnevnik.

- To u prijevodu znači da ako nemate zdravstveno osiguranje te završite u bolnici i na respiratoru, primjerice na šest do 10 dana, iz bolnice ćete izaći s računom od 30 do 70 tisuća dolara, dodaje. Država osigurava starije od 65 godina, osigurava one koji zarađuju manje od 20 tisuća dolara, djecu, veterane.

- Druga strana priče jest da se ova zemlja jako brzo mobilizira kada je riječ o biznisu. Još prošli tjedan na rezultate testiranja čekalo se od tri do pet dana, ovoga tjedna pušteni su testovi koji rezultate pokazuju za pet minuta. Na taj aspekt SAD-a, na snažan biznis te mobilizaciju federalne vlade i saveznih država, zapravo gledaju mnogi Amerikanci kao na nadu da će isplivati iz ove krize, svjesni da najgore tek dolazi, zaključuje.  

U New York stigla ploveća bolnica

Ploveća vojna bolnica s 1000 kreveta, USNS Comfort, stigla je u ponedjeljak ujutro u New York gdje će olakšati pritisak na bolnice zbog priljeva oboljelih od koronavirusa.

Brod s 1200 liječnika i ostalog osoblja te dvanaest 12 operacijskih dvorana primat će na intenzivnu njegu bolesnike koji nisu zahvaćeni virusom, kako bi omogućili bolnicama da se koncentriraju na Covid-19.

Gradonačelnik Bill de Blasio pozdravio je dolazak broda koji je bio predviđen za 18. ožujka.

Činjenica da je mornarica ovdje, da je vojska ovdje da pomogne New Yorku u trenutku kada to treba našem gradu je jako važna, izjavio je na CNN-u dok je brod uplovljavao u luku na Manhattanu.

Stanovnicima koji su puno toga proživjeli posljednjih tjedana to podiže moral. Sve nas je ganulo, trebamo pomoć, dodao je.

New York, epicentar epidemije u Sjedinjenim Državama s više od 33.000 oboljelih i 776 umrlih prema posljednjim podacima sveučilišta Johns Hopkins, treba također u ponedjeljak otvoriti hitnu bolnicu u konferencijskom centru Javits Center s kapacitetom od 2900 kreveta.

Još četiri medicinska centra u gradu su dobila dozvolu za primanje bolesnika kako bi rasteretili posljednjih dana prepune bolnice.

Sjedinjene Države su zemlja s najviše potvrđenih slučajeva, više od 143.000 te 2500 umrlih, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Njujorški guverner: Dođite i pomozite

Njujorški guverner Andrew Cuomo pozvao je američke zdravstvene radnike iz drugih država da dođu i pomognu njegovoj saveznoj državi.

- Molim zdravstvene profesionalce iz cijele zemlje, ako nemate krizu u sv
zajednici, dođite i pomozite nam, rekao je Cuomo na tiskovnoj konferenciji. 

Kazao je da njujorški liječnici i sestre trebaju predah i kazao je da će "vratiti uslugu". 

- Ovo što se događa u New Yorku nije anomalija, rekao je i upozorio da se slični scenariji mogu očekivati i drugdje. 

- Brojevi su zapanjujući.. Izgubili smo više od tisuću Njujorčana, rekao je Cuomo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!