Kadirov: Azovstalj će u četvrtak biti pod ruskom kontrolom

21.04.2022.

08:11

Autor: V.G./HRT/Hina

 Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov

Foto: Chingis Kondarov / REUTERS

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov objavio je da će čeličana Azovstalj u opkoljenom Mariupolju u istočnoj Ukrajini u četvrtak biti pod ruskom kontrolom.


- Danas prije ili poslije ručka, Azovstalj će biti potpuno pod kontrolom ruskih oružanih snaga, objavio je Kadirov, čije se postrojbe bore u Ukrajini, na Telegramu rano u četvrtak.

Kadirov je napisao da ukrajinski borci koji su ostali u čeličani još imaju priliku predati se ujutro. Ako to učine, siguran je da će rusko vodstvo ispravno odlučiti.

Prema ruskim informacijama, oko 2500 ukrajinskih boraca i stranih plaćenika još uvijek se nalazi u pogonima Azovstalja. Prema ukrajinskim izvješćima, ondje se navodno nalazi oko 1000 civila.

U srijedu ujutro, zapovjednik preostalih marinaca zatražio je evakuaciju svojih boraca - uključujući 500 ozlijeđenih - u treću zemlju.

U srijedu navečer, tijekom razgovora s Rusijom, dva predstavnika ukrajinskog izaslanstva izjavila su spremnost da dođu u Mariupolj na pregovore o evakuaciji boraca i civila iz čeličane.

Tijekom noći bilo je više granatiranja u cijeloj Ukrajini.

U Harkivu na istoku zemlje najmanje dvije visoke zgrade u sjeveroistočnoj četvrti Saltivki i nekoliko parkiranih automobila zapalili su se nakon eksplozija, izvijestio je ukrajinski internetski list Ukrajinska pravda.

U regiji Dnipropetrovsku, susjedni gradovi Zelenodolsk i Velika Kostromka pod teškom su paljbom, objavio je čelnik lokalne vojne uprave Oleksander Vilkul na Facebooku u četvrtak rano ujutro.

Vilkul nije dao nikakve informacije o točnim ciljevima ili šteti. U tom području nalazi se termoelektrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!