16:55 / 05.06.2021.

Autor: Miro Aščić/Agenda/HRT

Kako je Izrael dobio novu vladu

Yair Lapid

Yair Lapid

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Izrael je napokon dobio novu vladu. Yair Lapid i njegova stranka Yesh Atid, u prijevodu - Ima budućnosti, uspjela je uz pomoć male arapske stranke Ra'am sastaviti koalicijsku vladu koju čini čak osam stranaka. Time je nakon 12 godina završena vladavina najdugovječnijeg izraelskog premijera Benjamina Netanyhua.


Nova vlada trebala bi prisegnuti 14. lipnja.

Time je nakon 12 godina završena vladavina najdugovječnijeg izraelskog premijera Benjamina Netanyhua. Nova vlada trebala bi prisegnuti 14. lipnja.

S 13 parlamentarnih stranaka, izraelska politička scena krajnje je fragmentirana, ali Yair Lapid je okupio sve koji su protiv Benjamina Netanyahua - desničarske tvrdolinijaše, krajnje lijeve i centrističke stranke te, prvi put u povijesti, u vladi će sudjelovati i stranka izraelskih Arapa Ra'am, političko krilo Islamskog pokreta u Izraelu.

Svaka stranka tražila je ustupke, a Ra'amu je obećano da će nova vlast prestati s praksom rušenja arapskih domova sagrađenih bez dozvole.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!