Kalifornija: Kamioni hladnjače kao privremene mrtvačnice za umrle od Covida

08.01.2021.

11:06

Autor: HRT/Hina

default error photo
Veći je dio Kalifornije, uključujući Los Angeles, u 'lockdownu' i ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove.
Kalifornija je distribuirala najmanje 166 kamiona hladnjača za privremene mrtvačnice kako bi izašla na kraj s nedostatkom kapacieta u preopterećenim bolnicama zbog velikog broja umrlih od COVID-a.

Ta se američka savezna država pokušava oporaviti od pandemije, no samo prošli tjedan od COVID-a je umrlo 2500 ljudi, mnogo više nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi te su mrtvačnice pune.

Rast broja zaraženih uočen je i prije Dana zahvalnosti nakon kojeg se širenje virusa, zbog obiteljskih okupljanja, samo dodatno ubrzalo, no sada se Kalifornija, nakon proslava Božića i Nove godine, sprema na novi dramatični porast broja zaraženih.

Velik broj kamionskih prikolica s rashladnim uređajem i hladnjača morao se modificirati kako bi se u njima čuvao veći broj tijela. Kako ta vozila nisu predviđena da posluže kao mrtvačnice, u njima su nadograđene police kako bi im se kapacitet barem udvostručio.

Mark Ghilarducci, direktor službe za izvanredna stanja, poručio je da "plan upravljanja masovnom smrtnošću" među ostalim podrazumijeva i da će se s tijelima postupati s "poštovanjem i dostojanstveno".

Pripadnici Nacionalne garde ovaj su tjedan kao ispomoć poslani u Ured mrtvozornika u Los Angelesu gdje od virusa svakih 15 minuta umre jedna osoba.

Mrtvačnice i tvrtke za posmrtnu pripomoć odbijaju ožalošćene obitelji jer su iscrpili kapacitete za prihvat umrlih, izvijestio je Los Angeles Times.

Bolnice u Los Angelesu su toliko preopterećene da je hitnoj pomoći rečeno da ne prevozi pacijente čije su šanse preživljavanja izrazito male.

Veći dio Kalifornije, uključujući i Los Angeles, je u 'lockdownu' i ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!