21:12 / 02.01.2018.

Autor: HRT

Kalifornija legalizirala marihuanu u rekreativne svrhe

-

-

Foto: - / -

Osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane.
S prvim danom 2018. u Kaliforniji legalizirana je marihuana za rekreativne svrhe, čime je postala najveća američka savezna država u kojoj je od ove godine dopuštena ta praksa.

Ta je američka savezna država prva prije dva desetljeća odobrila upotrebu medicinskog kanabisa, a od sada je se ondje može koristiti i u rekreativne svrhe. Osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane.

Također smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po kućanstvu, pod uvjetom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti također nije dopuštena ni konzumacija.

U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po kućanstvu, pod uvjetom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti također nije dopuštena ni konzumacija.

Kalifornija je još jedna u nizu država koje su legalizirale upotrebu te biljke, iako je na federalnoj razini i dalje zabranjena. Mnogi su stajali tijekom noći u redovima ne bi li nabavili novi proizvod. Unatoč odluci, najveći kalifornijski gradovi Los Angeles i San Francisco tek trebaju početi izdavati lokalne dozvole.

S druge strane, od prvog dana nove godine proizvodi od kanabisa legalno se mogu kupiti u gradovima Oaklandu, Berkeleyu, San Joseu, Santa Cruzu, San Diegu te u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova. Naime, da bi se kanabis  mogao prodavati u trgovinama u rekreacijske svrhe, njihovi vlasnici moraju ishoditi dozvolu koju izdaje država, no prije svega potrebna je lokalna licencija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!