Snježno nevrijeme u SAD-u ne jenjava, zabijeljela se i Kalifornija

24.02.2023.

20:17

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/I.B.

Snijeg na cesti u blizini San Josea, Kalifornija

Snijeg na cesti u blizini San Josea, Kalifornija

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Snježno nevrijeme na sjeveru i sjeverozapadu SAD-a ne jenjava. Nakon što je snažna oluja poharala dijelove Dakote, Minnesote i Wisconsina, uz temperature i do minus 45 Celzijevih stupnjeva, zabijeljela se ovih dana i pacifička obala. Naglo zahladnjenje i snijeg donijeli su stanovnicima na kalifornijskoj obali - nesvakidašnje probleme.

Još jedna oluja stigla je u južnu Kaliforniju, a prognostičari predviđaju da bi vrlo niske temperature u kombinaciji s jakim vjetrovima mogle stvoriti neuobičajenu situaciju za inače suho i sunčano podneblje. Premda su u Kaliforniji već naviknuli na oštre zimske oluje sa sjevera, snijeg, čak i gdje ga je palo samo nekoliko centimetara, sve je iznenadio.

- Prilično je hladno, nikada nisam vidjela snijeg u pustinji tako da je pomalo i uzbudljivo. Živimo na ranču, pa imamo rezervni generator i drva za ogrjev. Spremni smo na ovakva snježna iznenađenja, rekla je Carol iz Palmdalea.

Meteorolozi predviđaju da bi snijega nošenog vjetrom moglo biti i u sušnim pustinjskim područjima poput doline Conejo, Simi i San Fernando. A, mogao bi se, kažu, zabijeljeti i Los Angeles.

- Ove smo godine na odmor došli ranije. I vidimo snijeg. Ovo je zaista čudno za Kaliforniju. Nekidan smo se šetali u kratkim rukavima, kazao je Ethan Clark, turist u Grapevineu.

U planinskim dijelovima na sjeveru Kalifornije zbog snježnih nanosa zatvorene su brojne ceste, otkazana je nastava u školama, a česti su i prekidi u opskrbi električnom energijom. Meteorolozi najavljuju nove oborine.

- Prilično je teško probiti se kroz snježne nanose. Vjerojatno ću se morati vratiti u Sacramento. No, dobro je - imam kaput, rukavice, a i lopata je u prtljažniku ako zatreba, kaže Justin Buchanan iz Colfaxa.

Nacionalna meteorološka služba izdala je jutros upozorenje na mećavu za područje Venture i planinskih lanaca u okrugu Los Angeles, gdje se za vikend očekuje obilan snijeg s udarima vjetra i do 120 kilometara na sat. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!