Kalifornija proglasila izvanredno stanje zbog majmunskih boginja

02.08.2022.

11:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Kalifornija proglasila izvanredno stanje zbog majmunskih boginja

Kalifornija proglasila izvanredno stanje zbog majmunskih boginja

Foto: - / Shutterstock

Guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog širenja virusa majmunskih boginja kako bi "pojačao napore države u cijepljenju".

- Kalifornija žurno radi na svim razinama vlasti kako bi usporila širenje majmunskih boginja te kako bismo osigurali da oni koji su najviše izloženi riziku budu naš fokus kao ciljana skupina za cjepiva i tretman, poručio je priopćenjem Newsom.

Gotovo 800 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u Kaliforniji, prema najnovijim podacima koje je objavio odjel za javno zdravstvo te svezne države.

Prema službenim podacima, 98,3 posto slučajeva potvrđeno je kod muškaraca, od kojih većina pripada LGBTQ zajednici. Virus se većinom širi među muškarcima koji imaju seks s muškarcima te među transrodnim i rodno nebinarnim osobama.

Proglašenje olakšava državi koordiniranje odgovora na pandemiju i omogućuje djelatnicima hitne medicinske pomoći da provedu cijepljenja.

Newsomov ured je objavio da je Kalifornija distribuirala više od 25.000 doza cjepiva, a ukupno je do sada ubrizgana 61 tisuća doza. U zemlji posebno nedostaje cjepiva Jynneos.

Ured guvernera rekao je da više od 30 ustanova i pružatelja usluga diljem države nudi liječenje majmunskih boginja, iako je pristup antivirusnom lijeku na recept tecovirimat također ograničen.

- Nastavit ćemo raditi sa saveznom vladom kako bismo osigurali više cjepiva, ojačali svijest o smanjenju rizika i stali uz LGBTQ zajednicu u borbi protiv stigmatizacije, rekao je Newsom.

Simptomi majmunskih boginja slični su velikim boginjama iako su obično blaži. Zaraženi u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i osjećaj iscrpljenosti. Poslije se javlja osip, koji obično počinje na licu i zatim se širi pretvarajući se u gnojne rane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!