08:51 / 31.07.2018.

Autor: S.G./HRT

Kalifornija - vatrogasci na izmaku snaga

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Požaru nazvan Carr u sjevernoj Kaliforniji toliko je snažan i vruć da zapravo stvara svoj lokalizirani vremenski sustav.
Smrtonosni požari i dalje haraju sjeverozapadom SAD-a: dva se približavaju gradovima, evakuirane su tisuće ljudi. Iako kalifornijskim vatrogascima stiže pomoć iz drugih saveznih država, vatra je zasad jača.

Visoke temperature i jačanje vjetra - toplinski val nastavlja se kretati prema pacifičkom sjeverozapadu - nimalo dobre prognoze za Kaliforniju kojom hara 17 požara golemih razmjera. Požari sada prijete naseljima u okruzima Mendocino i Lake. Naređena je evakuacija 10.000 ljudi. Dva se požara približavaju gradovima.

U okrugu Shasta na sjeveru države poginulo je šestero ljudi, među njima dvoje djece, sudbina 19 osoba je nepoznata. Vatrom poharano područje moralo je napustiti 38.000 ljudi. Guverner Kalifornije proglasio je izvanredno stanje za područja zahvaćena požarima. Predsjednik Donald Trump odobrio je federalnu pomoć. Dosad je uništeno gotovo tisuću objekata. U gradu Reddingu neka su naselja potpuno uništena, neka netaknuta.

Požare gasi 3.600 vatrogasaca koji su sada već na izmaku snaga. Pomoć su poslale i druge savezne države. Bore se s jednim od najrazornijih požara u povijesti Kalifornije.


Požar u Kaliforniji toliko jak da stvara "vlastiti vremenski sustav"

Požar nazvan Carr u sjevernoj Kaliforniji toliko je snažan i vruć da zapravo stvara svoj lokalizirani vremenski sustav s jakim, promjenjivim vjetrovima. Zbog toga je stručnjacima teže predvidjeti kuda će se plamen širiti, piše CNN.

Ovakvi požari su toliko vrući da stvaraju takozvane pirokumulusne oblake koji izgledaju poput gljiva i mogu se vidjeti s udaljenosti i od nekoliko milja.

Kumulusni oblaci se obično formiraju kada sunce zagrije tlo i tako šalje vrući zrak u vis gdje se on hladi i kondenzira i tako stvara oblak. U požaru, toplina plamena podiže iznimno brzo taj zrak. Voda koja se nalazi unutar biljaka i stabala isparava. Dodana vlažnost se kondenzira u hladnijem zraku.

Takvi oblaci mogu stvoriti munje i jake vjetrove koji pušu u raznim smjerovima, a to dodatno komplicira napor vatrogasaca. Ponekad mogu sadržavati dovoljno vlage i proizvesti kišu, što bi čak moglo i ugasiti vatru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!