Kaliforniju zahvatila snažna oluja "'atmosferske rijeke"

06.01.2023.

00:49

Autor: V.K./HRT/Hina

Pacifička oluja

Pacifička oluja

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Snažna pacifička oluja u četvrtak je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše i snijeg te poplave i klizišta diljem Kalifornije, deseci tisuća domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su potaknula dva preklapajuća fenomena - ogromna struja guste vlage u zraku koja je došla iz oceana, nazvana i "atmosferska rijeka", te rašireni sustav niskog tlaka uraganske snage poznat kao "bomba ciklon".

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću "atmosfersku rijeku", i najsnažniju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošlog tjedna, s još najmanje dvije oluje koje se očekuju u sljedećih nekoliko dana.

Područje zaljeva San Francisco, glavni grad države Sacramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidjela je raširenu količinu oborina sa snijegom u planinama Sierra Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta te olujne udare vjetra, koja 'čupaju' stabla i blokira cetovni promet.

Vlasti su izvijestile o najmanje dvije smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dječaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njezin automobil skliznuo s djelomično poplavljene ceste.

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje.

Za stanovnike Kalifornije najnovija serija oluja zorno ilustrira posljedice toplijih temperatura mora i zraka izazvanih klimatskim promjenama, stvarajući atmosferske riječne oluje sve učestalije i intenzivnije usred ekstremne, višegodišnje suše.

Guverner Gavin Newsom proglasio je u državi izvanredno stanje u srijedu, a državni dužnosnici pozvali su građane Kalifornije da izbjegavaju putovanja.

Očekuje se da će kiša prestati u četvrtak, rekao je Bob Oravec, meteorolog NWS-a, no prognostičari predviđaju još oluja u nadolazećim danima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!