17:25 / 14.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Kalush Orchestra, favorit Eurosonga, pridružuju se obrani zemlje

Razaranja u Mariupolju

Razaranja u Mariupolju

Foto: Azov regiment press service / Reuters

Biti na vrhu ljestvice Eurosonga san je mnogim međunarodnim izvođačima, no ukrajinskom bendu Kalush Orchestra, sjaj ovog pjevačkog natjecanja čini se dalekim.

Djelujući na zapadu Ukrajine, frontmen grupe Oleh Psiuk zamijenio je pozornicu s dobrovoljačkom grupom koja broji 20 članova i koja opskrbljuje lijekovima i pomaže ljudima da pobjegnu od rata. Jedan od članova benda služi u teritorijalnoj obrambenoj jedinici.

U ponedjeljak, stranica za klađenje Oddschecker stavila je grupu kao čvrstog pobjednika ovogodišnje Eurovizije, no Psiuk nije spreman na slavlje.

- Ne mogu uživati dok sam zabrinut za svoje voljene. Rat je odvojio mene i moju djevojku. Ona je 300 kilometara od mene. Ne možemo se sastati jer je vrlo opasno. Sjedi u bunkeru dok sam ja ovdje i dok su sirene za zračnu uzbunu non stop upaljene, rekao je Reutersu.

Dodao je da njegova djevojka pravi Molotovljeve koktele kako bi pomogla braniti zemlju.

Članovi benda vježbaju odvojeno, no planiraju se uskoro sastati u Lavovu da odvježbaju svoju pjesmu "Stefania", za koju Psiuk kaže da je postala himna za Ukrajince tijekom rata.

- Bez obzira kakve bile okolnosti, ići ćemo na Eurosong, pokušat ću biti koristan za Ukrajinu. Čak iako se rat završi u bliskoj budućnosti, svejedno neće biti lako jer će nam trebati puno vremena da se ponovno sagradimo. Zemlja je u ruševinama, rekao je.

Finale Eurovizije, jednog od najvećih televizijskih događaja, bit će u Torinu u Italiji, 14. svibnja.

Ako Kalush Orchestra pobijedi, Ukrajina će biti domaćin natjecanja 2023. godine. Zemlja je pobijedila na Eurosongu 2016. godine, kad je krimska Tatarkinja Susana Jamaladinova, poznata kao Jamala, pobijedila s pjesmom o deportacijama stotina tisuća ljudi iz domovine na Crnom moru u režiji bivšeg sovjetskog vladara Josifa Staljina, dvije godine nakon što je Rusija anektirala Krim.

Naredne godine, kad je Ukrajina bila domaćin natjecanja, zabranili su Rusima da se natječu. Rusiji je i ove godine zabranjeno da se natječe, nakon što su Ukrajina, kao i europske javne televizije, pozvali da se Rusiju izbaci s natjecanja.

Tenzije s Rusijom bacile su sjenu na ukrajinsku pjesmu i prije nego što je Moskva izvela agresiju, ili kako je ona zove, "specijalnu operaciju" kako bi demilitarizirala susjednu zemlju. Kalush Orchestra zamjena je za ukrajinsku pjesmu koju izvodi Alina Pash, a koja je prvotno trebala predstavljati Ukrajinu, no došlo je do spora nakon što se otkrilo da je pjevačica 2015. godine bila na Krimu.

Za Psiuka, slava na Eurosongu je prilika da se proširi svijest.

- Ako mislite da se neće dogoditi vašoj zemlji, za to nema garancija. I mi smo mislili da se neće dogoditi nama. Tako da idemo to spriječiti što je prije moguće. Želimo da mir napokon dođe u Ukrajinu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!