23:34 / 23.01.2021.

Autor: Jelena Perleta/Agenda/HRT

Kamala Harris, sasvim osobno

Thulasendrapuram, Indija

Thulasendrapuram, Indija

Foto: Rudolph Brown / EPA-EFE

Kamala Harris prva je potpredsjednica u povijesti SAD-a i prva osoba porijeklom iz Azije na toj dužnosti. I kao što se prije 4 godine s posebnim osjećajem u malom mjestu u Sloveniji, pratio ulazak Melanije u Bijelu kuću, tako sada Kamalu Harris slave u zabačenom selu na jugu Indije.

Thulasendrapuram, rodno je mjesto djeda najmoćnije žene Amerike. Svi su u tom selu gledali inauguraciju, svi su sretni i ponosni, od 9 do 90 godina, kaže Anwar Asu. Malo tko zna da Kamala na sanskrtu znači lotos. Ona svoje korijene nikada nije zaboravila. "Dobar je govornik i nije iznenadila. I kao što često čini, spomenula je i majku. Zbog toga sam jako sretan", kaže Kamalin ujak iz New Delhija Gopalan Balachan.

Pokojna majka, ugledna znanstvenica, prijatelji kažu sitna žena snažnog duha, baš kao i Kamala, uzor joj je i nadahnuće za sve što je postigla u životu. Ta je njezina izjava motivirala i djevojke i žene u Indiji da znaju da mogu postići nešto veliko. "Ona nam je uzor", poručuje Vaishnavi. "Nadamo se da će postati predsjednica SAD-a i da će posjetiti naše selo", dodaje  Amirthaham.

Posljednji put Kamala je bila u Indiji prije 11 godina, nakon smrti majke koja je željela da njezin pepeo bude ondje odnesen. Oca, uglednog profesora rođenog na Jamajci, rijetko spominje. Ona i mlađa sestra nakon rastave roditelja odrastale su uz majku koja je dobila skrbništvo. Ujak Gopalan Balachan Kamale se sjeća još kao trogodišnjakinje koja je trčeći obilazila Kew Gardens u Londonu.

Poznata po omiljenom nakitu, bisernoj ogrlici, i poslovnim odijelima koje ponekad nosi uz tenisice, prva američka potpredsjednica naviknula je biti prva. Još 2011. bila je prva glavna državna tužiteljica svoje rodne Kalifornije. 

- Američka težnja je ono što je žene ove nacije kroz povijest tjeralo da traže jednaka prava, a autore Povelje o pravima da traže slobode koje su prije bile rijetko zapisane. Za velika djela potrebna je velika odlučnost, mudrost i spremnost na teški rad i usavršavanje uvijek iznova. Ista se odlučnost danas ostvaruje u Americi, poručila je Kamala Harris.

- Nemojte samo sjediti i žaliti se. Učinite nešto!. Rečenica je to njezine majke koja je Kamalu tjerala da u životu s riječi prelazi na djela. U tišini, vjerno je prati suprug, odvjetnik Doug Emhoff. Jedini nadimak dala su joj njegova djeca iz prvog braka pa je tako Kamala za njih - Momala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!