17:29 / 28.04.2021.

Autor: Marija Matoš/Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Kamen temeljac Hrvatske kuće u Subotici

Početak izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

Početak izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

Foto: HRT / HTV

Postavljanjem kamena temeljca u nazočnosti hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, u Subotici je danas počela izgradnja Hrvatske kuće. U Subotici je povijesni dan za Hrvate, rekla je novinarka Matija Matoš javljajući se za središnji Dnevnik HTV-a.

Sastanak na kojemu su bili predstavnici Hrvata u Republici Srbiji s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova, bio je zatvoren za javnost. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, prozvao za nebrigu prema Hrvatima u Vojvodini rekao je da nije bilo ni vrijeme ni mjesto da o tome razgovaraju, ali da nesporazumi nažalost postoje te da će biti vremena za to. 

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman ističe da nema nesporazuma i nesuglasica i da hrvatska diplomacija u Srbiji štiti interese i svoje države i Hrvata koji ovdje žive te da su radili na motiviranju i ohrabrivanju te poticanju suradnje. Veleposlanik Biščević nije želio ništa komentirati.

Objekt od 900 četvornih metara, čiju je gradnju s 1,3 milijuna kuna podržala Vlada Hrvatske, bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Hrvati u bunjevačkoj, šokačkoj i srijemskoj nošnji prinijeli su tri kamena koja simboliziraju tri velike skupine ovdašnjih Hrvata - Srijemce, Bunjevce i Šokce. Ministar Grlić Radman položio ih je kao kamen temeljac za izgradnju Hrvatske kuće. Očekuje se da će do kraja godine biti gotova prva faza radova. 


- Hrvatska kuća stoga neka bude i mjesto dijaloga i promicanja tolerancije, međusobnog poštovanja, razumijevanja između manjinske i većinske zajednice, kao i između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Republika Hrvatska nastavit će podupirati Hrvate u Vojvodini, u Srbiji, i ukazivati na važnost poštivanja i promicanja prava manjina pa tako i prava Hrvata u Srbiji, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Hrvatska vlada svojom aktivnom manjinskom politikom, bilo da su u pitanju Hrvati u svijetu ili manjine u Hrvatskoj, želi pridonijeti izgradnji društva koje uključuje toleranciju, poštovanje različitosti i uključivost, naveo je obraćajući se okupljenima. Rekao je da za svoje sunarodnjake u Srbiji Hrvatska traži ono što je srpskoj manjini osigurano, prije svega zastupljenost u državnim i zastupničkim tijelima, na svim razinama vlasti u zemlji. 

Uz isticanje toga zahtjeva, ministar je podsjetio da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u listopadu 2020. u Petrovaradinu zatražio i rješavanje pitanje nestalih tijekom Domovinskog rata, te odštete logorašima. Prošlo je od tada pola godine. Osim na razini pokrajine Vojvodine, nismo čuli da je po pitanju imenovanja predstavnika hrvatske manjine u republičkim tijelima bilo pomaka, rekao je Grlić Radman.

- Ali ja se nadam. Hrvatska pruža ruku suradnje i podržava srpske aspiracije spram europskih integracija, naveo je, i dodao da je početkom mjeseca uputio pismo srbijanskom ministru vanjskih poslova u kojemu je ponudio razgovore o otvorenim pitanjima dviju zemalja.

Početak gradnje Hrvatske kuće u Subotici pozdravio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas koji je rekao kako to pokazuje da se može mnogo postići kada postoji jasno postavljen cilj, i kada smo zajedno, čak i u trenucima kada su okolnosti nepovoljne.

Žigmanov o nesuglasicama s veleposlanikom Biščevićem

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je u Subotici da s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom nije razgovarao o njegovim nesuglasicama s veleposlanikom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem, ali je potvrdio da one postoje.

- Nije bilo ni mjesto ni vrijeme da razgovaramo o nesuglasicama, izjavio je Žigmanov poslije svečanosti polaganja kamena temeljca Hrvatske kuće u Subotici kojoj je prisustvovao i hrvatski ministar. Mi smo visokim predstavnicima matične domovine predočili razumijevanje našega društvenog položaja u Srbiji i zahvalili na onome što Hrvatska čini za našu zajednicu, naveo je.

Bit će vremena da razgovaramo i o onome što smatramo manje važnim, a to su nesporazumi koji nažalost postoje, zaključio je Žigmanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!