Kamion-grobnica u Engleskoj: 15 godina zatvora

19.01.2022.

13:20

Autor: P.F./Hina

Suđenje za krijumčarenje i gušenje 39 migranta

Suđenje za krijumčarenje i gušenje 39 migranta

Foto: Julia Quenzler / Reuters

U Belgiji je na 15 godina strogog zatvora osuđen Vijetnamac (45), ključna osoba u krijumčarenju migranata i gušenja 39 njegovih sunarodnjaka u kontejneru 2019. godine.

Vo Van Hong je identificiran u belgijskom dijelu istrage kao vođa organizacije koja je djelovala iz Bruxellesa, gdje je preuzeto najmanje 15 žrtava. Mreža krijumčara imala je dva skrovišta u briselskoj općini Anderlecht.

Ukupno 39 leševa pronađeno je 23. listopada 2019. u stražnjem dijelu kamiona u industrijskoj zoni Graysa, istočno od Londona. To je jedna od najpotresnijih priča o krijumčarenju migranata zadnjih godina. Žrtve, 31 muškarac i osmero žena u dobi od 15 do 44 godine, bili su podrijetlom iz Vijetnama. Umrli su od gušenja i vrućine.

Velik broj žrtava potjecao je iz siromašne pokrajine središnjeg Vijetnama i njihove su se obitelji teško zaduživale da bi poslale jednog člana u Veliku Britaniju u nadi da će mu osigurati bolji život. Kontejner je stigao na britanski teritorij iz belgijske luke Zeebruges. U Belgiji je stoga bila brzo otvorena istraga kako bi se utvrdili putevi te trgovine ljudima na belgijskom teritoriju.

Ukupno 23 ljudi, uglavnom Vijetnamci ili Belgijci vijetnamskog podrijetla, završilo je na sudu u Brugesu u prosincu 2021. godine. Vo Van Hong je proglašen krivim da je vodio kriminalnu organizaciju u Belgiji koja je omogućila tajno prebacivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo ukupno 115 ljudi od rujna 2018. do svibnja 2020., kada je uhićen.

Izrečeno je dosad 19 presuda, a u Velikoj Britaniji sedam muškaraca osuđeno je u siječnju 2021. na kazne od tri do 27 godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!