07:15 / 28.01.2022.

Autor: Branka Slavica/Agenda/HRT/IMS

Kamo ide terorizam?

Arhivska fotografija, Kabul, 22. 1. 2022.

Arhivska fotografija, Kabul, 22. 1. 2022.

Foto: Ali Khara / Reuters

Terorizam kao društveni fenomen oduvijek je bio prijetnja dominantnom društvenom sustavu. Nakon napada na SAD 11. rujna 2001., mnogi će reći da su teroristi odnijeli pobjedu nad slobodom. Uspjeli su u velikoj mjeri uništiti ideologiju slobode, slobodnog kretanja. 

Četiri mjeseca nakon što su talibani preuzeli vlast, Afganistan je na rubu masovne gladi. Zapadne zemlje ne žele priznati novu vladu spremnu samo na kozmetičke promjene. Za globalne aktere Afganistan više nije udarna priča, iako stratezi ne odbacuju mogućnost da država koja je bila sigurno utočište za kreatore napada na Ameriku 11. rujna 2001. ponovno postane obećana zemlja za teroriste.

- Talibani su pred SAD-om, ali i drugima, preuzeli obvezu da će se suprotstaviti drugim grupama poput Al Kaide, ISIS-a… No greška je pretpostaviti da će održati to obećanje, ne samo zato što to ne misle, već i zato što postoji pitanje njihove sposobnosti da to naprave, rekao je dr. Jawed Ludin, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Afganistana i bivši afganistanski veleposlanik u Kanadi.

Za Sjedinjene Države talibani nisu teroristička organizacija. Prema sporazumu potpisanom u veljači 2020. obvezali su se kontrolirati naoružane islamističke skupine koje djeluju na teritoriju Afganistana.

Istraživački ured američkog Kongresa procjenjuje da se čelnici jezgre Al Kaide u Afganistanu uglavnom bore za preživljavanje i nisu velika prijetnja za SAD. Analize pokazuju blisku povezanost između talibana i pripadnika Al Kaide na terenu.

Napadi na terorističke mete bez prisutnosti vojske na terenu ograničeni su. Pentagon je priznao da je u napadu dronom 29. kolovoza ubijeno desetoro civila.

- Da postoji vojno rješenje za ovo pitanje postigli bismo ga u posljednjih 20 godina. Rekao bih da postoji samo političko rješenje za ovaj problem, i umjesto da investiramo u neku buduću soluciju koja neće uspjeti najbolje je da iskoristimo priliku koja je tamo sada, kaže Ludin.

Talibani su zatvorena skupina i model regrutiranja stranih boraca koji bi im se pridružili malo je moguć. To ne umanjuje njihov utjecaj na potencijalne teroriste.

- Ono što vidimo u Afganistanu ohrabruje teroriste, inspirira ih. Možete li zamisliti, gledaju u to kako je jedna nedržavna grupa dobila legitimitet i formirala vladu, to je ono o čemu oni sanjaju. Proučavat će način na koji su to talibani postigli kako bi i sami uspjeli, izjavila je dr. Fatima Akilu, izvršna direktorica Zaklade Neem i autorica programa de-radikalizacije u Nigeriji.

Nakon Afganistana i Iraka, Nigerija je država s najvećim brojem terorističkih napada u 2020. Među militantnim skupinama po broju smrtonosnih napada i otmica ističe se organizacija Boko Haram. Država je osnovala agenciju za deradikalizaciju i rehabilitaciju bivših terorista, no to nije zaustavilo terorističke napade u zemlji.

- Mislim da ljudi koji izađu iz konflikta, bez obzira na to jesu li počinitelji, moraju biti uključeni. Jer, što je alternativa, dopustiti im da se vrate u zajednicu s istim sustavom uvjerenja, istim ponašanjem i akcijama i nastave terorizirati nevine ljude po drugi put. To je neprihvatljivo, kaže Akilu.

Žive li neprijatelji demokracije uvijek u loše upravljanim državama, na tlu plodnom za radikalizaciju zbog siromaštva i nejednakosti? Napad na američki Kongres 6. siječnja neki analitičari nazivaju aktom terorizma, drugi kao problem vide krizu demokracije u međunarodnom poretku.

- Rast nedemokratskih država bit će problem koji će obilježiti naše vrijeme u sljedećih 15 do 20 godina, izjavio je stručnjak za nacionalnu sigurnost Murray Brewster za CBC News.

Stanje u Afganistanu moglo bi uskladiti interese zapadnih zemalja i regionalnih sila. Vječni suparnici dijele zabrinutost oko toga hoće li se talibani biti sposobni oduprijeti ekstremističkim skupinama.

- To je dobra prilika koju zapad treba iskoristiti, i ako postoji zajednička platforma koja uključuje regionalne sile Rusiju i Kinu, ali i globalne sile poput SAD-a i Europe, Talibani neće biti u prilici da se suprotstave tome, morat će se promijeniti, smatra Ludin.

Talibani očajnički trebaju pomoć međunarodnih aktera. U međuvremenu, njihovo je preuzimanje vlasti inspiriralo terorističke napade na sjevernoj granici s Pakistanom, ali i među militantnim skupinama u središnjoj Aziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!