Kampanja "Pravda za Ukrajinu" objavila u Londonu optužnicu protiv Putina

14.04.2022.

11:59

Autor: T.D./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Mikhail Klimentyev / Reuters

U Britaniji je kampanja "Pravda za Ukrajinu" objavila nacrt optužnice protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina za zločin agresije u Ukrajini koji su sastavili stručnjaci anglosaksonskog prava.

Optužnica, koju su sastavili Ryan Goodman, profesor prava na Sveučilištu New York, i Rebecca Hamilton, izvanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu američkog sveučilišta u Washingtonu, služi kao "uzorna kaznena optužnica" protiv ruskog predsjednika za zločin pokretanja i provođenja agresivnog rata invazijom na Ukrajinu.

Pristaše, uključujući bivšeg premijera Gordona Browna, vjeruju da bi sud za zločin agresije mogao pružiti brz put do pravde za ukrajinski narod.

Brown je rekao da je, nakon užasa koji su se dogodili u Buči, Burzovi i Kijevu i zabrinutosti svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, koji misle da je počinjen genocid, važno da se što brže pokretač rata dovede pred lice pravde.

Peticija kampanje za osnivanje suda ima više od 1,75 milijuna potpisa.

Brown je rekao:

- Danas objavljujemo tekst kaznene optužnice protiv predsjednika Vladimira Putina za pokretanje i izvođenje ruskog agresorskog rata.

- Naša optužnica pokazuje prirodu i težinu predmeta koji bi tužitelji za ratne zločine mogli voditi pred međunarodnim sudom. Novi zločini prijavljeni ovog tjedna učinili su međunarodnu akciju protiv njega hitnijom i bitnijom.

- Vrijeme je da naša poruka da nećemo stajati po strani, već se ujediniti i progoniti Putina diljem svijeta dopre do njegovog užeg kruga, koji mora biti upozoren da podliježu kaznama i za zločine u kojima su sudjelovali, poručila je kampanja.

- Što brži dogovor o takvoj optužnici poslat će poruku građanima Ukrajine da cijeli svijet gleda u njihovo ime i da nećemo dopustiti da ratni zločini prođu nekažnjeni i bez suda, baš kao što smo dokazali u Nürnbergu, i da ćemo donijeti odluke potrebne za osiguranje pravde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!