20:31 / 28.10.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/B.A./HRT

Kampanja puna uvreda - prljavi veš izlazi na vidjelo

Foto: Chip Somodevilla/Pool via REUTERS

Foto: Chip Somodevilla/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ekonomski oporavak, uz borbu s pandemijom, jedna je od glavnih tema američke predsjedničke utrke.
Ekonomski oporavak, uz borbu s pandemijom, jedna je od glavnih tema američke predsjedničke utrke. Samo je šest dana do izbora, retorika je sve oštrija, a aktualni predsjednik Donald Trump sve glasnije preispituje metode prebrojavanja biračkih listića.

➡️ Trump ili Biden - borba za svaki glas
➡️ Trump i Biden u posljednjem tjednu kampanje, epidemija u fokusu

Posljednji su dani kampanje. Kandidati ne štede sebe, jer u jednom danu održe po nekoliko skupova, a još manje onog drugoga. Kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Joe Biden i dalje tvrdi - Trump je najlošiji predsjednik - njegovo upravljanje zemljom tijekom pandemije dovodi do tragičnih posljedica.

- Mi možemo zauzdati pandemiju, i to ćemo učiniti kada pobijedim. Kad postanem predsjednik, neću poput njega izvjesiti bijelu zastavu, predati se. Samo zamislite koliko bi nam svima bilo bolje da se predsjednik prema virusu odnosio drukčije nego što jest, rekao je Biden.

Kampanja postaje vrlo osobna, prljavi veš izlazi na vidjelo. Trump optužuje Bidena da je povezan s kineskim kompanijama, da uvozi kineski čelik, dok američke čeličane propadaju.

- Ako Biden pobijedi, pobijedit će Kina. A onda će ona preuzeti našu zemlju. Ljudi, vjerujte, ako on pobijedi, dogodit će se mnogo toga lošeg, rekao je Trump.

Za razliku od Trumpa, Biden sudjeluje na malim skupovima i tvrdi da tako šalje snažnije poruke. Pa poziva na dopisno odnosno ranije glasovanje. A sve kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

- Narode, pravo je vrijeme da date glas. Ostalo je manje od tjedna, glasujte, dosad je to učinilo više od 60 milijuna ljudi, moramo pobijediti i promijeniti smjer ove zemlje, poručio je Biden.

Biden je ovaj put pogriješio, jer dosad je već glasovalo više od 70 milijuna ljudi. Trump sumnja u ustavnost prebrojavanja tih listića.

- Sada bi oni htjeli, a pritom mislim na demokrate, da nakon izbornog dana, još tri dana, a možda čak i deset prebrojavaju te glasačke listiće. Hajde, neka cijeli svijet čeka dok vi brojite... A bojim se da bi mnogi glasovi za mene mogli završiti u smeću, rekao je Trump.

U kampanju se neočekivano uplela i prva dama. Izravno proziva Bidena da želi promijeniti američki način života.

- Bidena i njegova socijalistička agenda samo služi uništavanju Amerike i sv ega onoga što je izgrađeno u posljednje 4 godine, rekla je Melania Trump.

Istodobno traje i specijalni rat - hakirana je službena mrežna stranica Trumpove kampanje. Nepoznati počinitelji zaprijetili su da će objaviti kompromitirajuće podatke o Trumpu. No čini se da je sve ostalo samo na praznoj prijetnji, jer stranica je uskoro ponovno profunkcionirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!