Kanada će platiti 40 milijardi dolara odštete djeci starosjedilaca

21:44 / 04.01.2022.

Autor: Hina/I.B.

Kanada

Kanada

Foto: Chickenonline / Pixabay

Kanada je objavila kako je okvirno dogovorila 40 milijardi kanadskih dolara vrijednu odštetu djeci starosjedilaca koja su odvedena od obitelji i stavljena pod sustav socijalne skrbi.

Dogovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za potencijalno stotine tisuća djece starosjedilaca koja su odvedena iz obitelji i nisu imale pristup javnim uslugama ili im je on bio otežan.

Dodatnih 20 milijardi dolara predviđeno je za reformu sustava socijalne skrbi u idućih pet godina. Jedan kanadski dolar vrijedi oko 5.24 kuna.

Kanadska vlada je još prošli mjesec objavila da će za odštetu izdvojiti 40 milijardi dolara, no detalje je otkrila tek danas. Dogovor dolazi gotovo 15 godina nakon što je udruga kanadskih starosjedilaca podnijela tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Djeca starosjedilaca neproporcionalno su zastupljena u udomiteljskoj skrbi diljem države. Kanada je priznala da je njezin sustav diskriminatoran, no više je puta odbijala platiti odštetu i financirati reforme.

Ovo je najveća financijska nagodba te vrste u kanadskoj povijesti, a konačni dogovor se mora finalizirati do 31. ožujka ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!