Kanada: Halifax proglasio izvanredno stanje zbog velikoga šumskog požara

29.05.2023.

14:21

Autor: Hina/HRT/A.V.

Halifax proglasio izvanredno stanje zbog velikoga šumskog požara

Halifax proglasio izvanredno stanje zbog velikoga šumskog požara

Foto: Instagram@alka.films / via REUTERS

Vlasti istočnoga kanadskog grada Halifaxa u nedjelju su proglasile izvanredno stanje nakon što je zbog požara nestalo struje, stanovništvo je evakuirano, a zatvoreno je nekoliko škola u pogođenom području.


Regionalne vlasti osigurale su privremeni smještaj za stanovnike koji su pobjegli pred požarom i podsjetile ih da su naredbe o evakuaciji obvezne.

Šumski požar je potpomognut jakim vjetrom i suhim drvećem pa se brzo proširio i oštetio više desetaka domova i ometao rad spasilačkih službi.

Zapadna kanadska pokrajina Alberta i Britanska Kolumbija ove se godine suočavaju s neuobičajeno toplim proljećem. U objema je dosad izbilo više šumskih požara, zbog čega je prekinuta proizvodnja nafte i plina, no većina ih je u međuvremenu stavljena pod kontrolu. Proizvodnja nafte i plina ponovno je uspostavljena. 

U svibnju su vlasti Alberte proglasile izvanredno stanje u cijeloj pokrajini. Zbog nezapamćene vatrene stihije deseci tisuća ljudi bili su primorani napustiti svoje domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!