Kanada najavila obvezno cijepljenje saveznih javnih službenika

14.08.2021.

10:31

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kanadski premijer Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau

Foto: Andrej Ivanov/File Photo / REUTERS

Kanadski službenici savezne javne uprave, kao i putnici vlakova i zrakoplova uskoro će se morati cijepiti radi Covida-19, objavila je u petak vlada kanadskog premijera Justinea Trudeaua, suočena s povećanim brojem slučajeva zaraze u zemlji.

Datum stupanja na snagu ove mjere bit će objavljen idućih tjedana. No, trebao bi se primijeniti "brzo", a najkasnije do kraja listopada za prometni sektor, rekao je Dominic LeBlanc, ministar za međuvladine poslove na brifingu za novinare.

Kanadska vlada je "najveći poslodavac u zemlji", podsjetio je ministar, federalne javne službe broje približno 300.000 zaposlenih.

Ottawa radi usporedno s javnim poduzećima, poput kanadske pošte, kako bi osigurala da se ta mjera primjenjuje i tamo.

- Svi ovi napori imaju za cilj pomoći Kanadi u postizanju imunizacije koja nam je potrebna za ponovno otvaranje našeg gospodarstva, njegovo održavanje otvorenim i zaštitu tisuća ljudi, dodao je ministar Dominic LeBlanc.

Moguće sankcije kojima bi bili izloženi necijepljeni javni službenici ministar nije najavio, rekavši kako očekuje da će se zaposlenici pridržavati mjere.

Oko 71 posto od 38 milijuna Kanađana primilo je jednu dozu cjepiva, a gotovo 62 posto je u potpunosti cijepljeno.

Air Canada, vodeći zračni prijevoznik u zemlji, objavio je da pozdravlja ovu najavu koja cilja i na osoblje i na klijente te će omogućiti "sigurnije putovanje".

Do ove najave dolazi manje od mjesec dana prije ponovnog otvaranja kanadskih granica cijepljenim stranim putnicima, što je zakazano za 7. rujna, godinu i pol nakon zatvaranja zbog pandemije.

U četvrtak je i ministarstvo zdravstva SAD-a objavilo da će zdravstveni radnici zaposleni u tijelima savezne države biti obvezni cijepiti se protiv Covid-19.

I država New York nedavno je najavila obvezno cijepljenje svojih javnih službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!