Kanada protiv ponovnog izbora Rusije u UN-ovu agenciju za zrakoplovstvo

28.09.2022.

07:11

Autor: M.M./Hina/HRT

Kanada protiv ponovnog izbora Rusije u UN-ovu agenciju za zrakoplovstvo

Kanada protiv ponovnog izbora Rusije u UN-ovu agenciju za zrakoplovstvo

Foto: Christinne Muschi / Reuters

Kanada će se usprotiviti ponovnom izboru Rusije u agenciju UN-a za zrakoplovstvo, rekao je u utorak za Reuters Omar Alghabra, kanadski ministar prometa, na marginama skupštine Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

- Važno je da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke i nećemo podržati nominaciju Rusije za Vijeće, rekao je Alghabra.

Glasovanje za izbor zemalja u Upravno vijeće ICAO-a od 36 članova održat će se u subotu.

Upitan očekuje li da će drugi slijediti njihov primjer, Alghabra je rekao da razgovaraju s drugim zemljama.

- Razgovaramo s našim saveznicima i zemljama istomišljenicima o tome što možemo učiniti da kolektivno odgovorimo, rekao je Alghabra.

Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za zrakoplovne prijevoznike iz 36 zemalja, uključujući svih 27 članica Europske unije, kao odgovor na sankcije povezane s Ukrajinom usmjerene na njezin zrakoplovni sektor nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska federacija pri ICAO-u nije bila odmah dostupna za komentar.

Skupština ICAO-a od 193 zemlje, koja se održava svake tri godine, prva je nakon početka pandemije COVID-a-19.

Predstavnik Ruske Federacije zatražio je od skupštine da osudi javne izjave i postupke skupine zemalja, "uključujući uvođenje zabrana korištenja suverenog zračnog prostora".

Povjerenica Europske unije za promet, Adina Valean, ocijenila je da Rusija ne bi trebala biti u 36-članom vijeću ICAO-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!