Kanada: Trudeau pobijedio, manjinska vlada ostaje

21.09.2021.

08:23

Autor: HRT/HINA/AFP

Izbori u Kanadi

Izbori u Kanadi

Foto: Carlos Osorio / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau ostaje na vlasti nakon što je u ponedjeljak osvojio izbore, a njegov glavni protivnik priznao poraz, no njegovi Liberali nisu uspjeli ostvariti većinsku pobjedu.

Trudeau, koji je na vlasti od 2015. a od 2019. vlada manjinski u parlamentu, odlučio se na prijevremenim izborima pokušati kapitalizirati upravljanje krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, što je uključilo velike financijske potpore pojedincima i poslovnoj zajednici te visoki postotak cijepljenog stanovništva. 

Umjesto toga, ističe u prvim ocjenama Reuters, završit će tamo gdje je i započeo nakon neočekivano uske utrke koju je karakterizirala blijeda kampanja i ljutnja zbog sazivanja izbora u vrijeme pandemije.

Erin O'Toole
, čelnik najveće kanadske opozicijske stranke, Konzervativne stranke, priznao je kasno tijekom noći poraz, nakon što nije uspio spriječiti liberale premijera Trudeaua u osvajanju trećeg mandata.

Obraćajući se pristašama u svome izbornom okrugu u Torontu, O'Toole je rekao da je nazvao Trudeaua da mu čestita. TV mreže predviđaju da su liberali osvojili manjinsku vladu.

Prema dosadašnjim rezultatima, konzervativci su bili na 121 od 338 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su liberali imali 157 osvojili mjesta. Oko 27 milijuna Kanađana s pravom glasa biralo je 338 zastupnika donjeg doma i stranci treba 170 mjesta da bi imala većinu Ako nijedna od dviju stranaka koje se još od 1867. izmjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu. 

Za to će morati pregovarati s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, koja je u anketama dobivala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Yvesom-Francoisom Blanchetom, koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mjestu Quebeca u kanadskoj konfederaciji.

Tu su i Zeleni Annamie Paul, čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke. 

Trudeau se zauzeo za suradnju s oponentima

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako će trebati surađivati s drugim strankama nakon što mu je malo trebalo da ostvari većinu na parlamentarnim izborima, poslije kojih je ponovno ovisan o široj potpori u parlamentu.

Trudeau je nakon izbora kazao kako je dobio jasan mandat da nastavi putem oporavka, kroz pandemiju koronavirusa, iako je priznao da Kanađani nisu u ovom trenutku željeli misliti o izborima ili politici.

- Želite samo znati da će vaši članovi parlamenta svih boja imati vašu potporu tijekom ove krize i dalje, kazao je Trudeau.

- Dali ste ovom parlamentu i ovoj vladi jasne upute, dodao je.

- Poruka koju jasno i glasno šalju Kanađani je da odobravaju pravac kojim vlada vodi zemlju no da nisu baš sigurni da bi nekome dali 'carte blanche, kazao je za Canadian Broadcasting Corp. bivši Trudeauov savjetnik Gerry Butts.

Oko 800.000 glasova poslanih poštom biti će prebrojano u utorak, što bi moglo imati utjecaja na konačan rezultat u pogledu nekih zastupničkih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!