Kanada zabranila automatsko oružje nakon nedavnog pokolja

02.05.2020.

07:51

Autor: HRT

default error photo
Justin Trudeau je u petak proglasio zabranu automatskog oružja.
Nepuna dva tjedna nakon najgoreg pokolja u povijesti Kanade, Justin Trudeau je u petak proglasio zabranu automatskog oružja i tako ispunio predizborno obećanje, što se i očekivalo nakon niza pucnjava koje su zgrozile javnost.

- Ovo oružje ima samo jednu svrhu: što brže ubiti što veći broj ljudi. Od njega nema nikakve koristi i nema mu mjesta u Kanadi, rekao je premijer na tiskovnoj konferenciji.

Vlada je donijela uredbu o zabrani korištenja, prodaje, uvoza i prijevoza automatskog oružja vojnog tipa.

Vijest dolazi dvanaest dana pošto je napadač ubio 22 osobe u Novoj Škotskoj iz nekoliko komada oružja među kojim je barem jedan policija opisala kao automatsko oružje koje je sada zabranjeno.

Vlasnici takvog oružja "koji poštuju zakon" moći će iskoristiti dvogodišnje razdoblje amnestije kako bi se prilagodili novim propisima, dodao je.

Andrew Scheer, čelnik konzervativne oporbe, kritizirao je zabranu.

- Oduzimanjem vatrenog oružja građanima koji poštuju zakon neće se zaustaviti opasni kriminalci koji oružje nabavljaju ilegalno, rekao je, podsjetivši da ubojica u Novoj Škotskoj nije imao dozvolu za oružje.

- Ništa od onoga što su Trudeauovi liberali proglasili ne odgovara ovom problemu, ocijenio je.

Premda se pucnjave u Kanadi događaju rjeđe nego u Sjedinjenim Državama, "češće su nego prije", istaknuo je premijer.

- Događaji poput nedavne tragedije u Novoj Škotskoj, napada na Islamski kulturni centar u Quebecu 2017. i pokolja u Politehničkoj školi u Montrealu 1989. nisu se trebali dogoditi, rekao je Trudeau.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!