Kanada želi produljiti izuzeće mentalno oboljelih iz zakona o potpomognutoj smrti

16.12.2022.

07:17

Autor: Hina/I.B.

Potpomognuta smrt

Potpomognuta smrt

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kanadska vlada planira produljiti izuzeće iz zakona o potpomognutoj smrti osoba koje boluju od mentalnih bolesti, izjavio je kanadski ministar pravosuđa.

Kanada je prihvatila novi zakon o potpomognutoj smrti 2021. godine. Osobe koje pate od mentalnih bolesti bile su iz njega izuzete, no to izuzeće istječe u ožujku iduće godine.

Ne bude li daljnje odgode, Kanada će postati jedna od šest zemalja u kojima osobe koje pate od mentalne bolesti, a nisu blizu prirodne smrti mogu dobiti liječnika da im pomogne umrijeti.

Zakon propisuje da zdravstveno stanje osobe koja želi potpomognutu smrt mora biti nepopravljivo te da uzrokuje nepodnošljivu patnju, što moraju potvrditi dva liječnika kliničara.

Neki kliničari i zagovornici primjene zakona tvrde da ranjive osobe traže potpomognutu smrt samo kada ne mogu dobiti podršku dok drugi govore da nije poznato kada mentalna bolest postaje "nepopravljiva".

Savezna vlada namjerava razgovarati s parlamentarcima u Zastupničkom domu i Senatu o produljenju izuzeća i nakon ožujka iduće godine, izjavio je ministar pravosuđa David Lametti.

- Želimo biti razboriti. Želimo ići korak po korak kako ne bismo pogriješili, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!