10:24 / 20.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Kanadska policija uhitila 170 osoba i odvukla 53 vozila

Prosvjedi u Ottawi

Prosvjedi u Ottawi

Foto: Blair Gable / REUTERS

Kanadska policija ulaže završne napore da iz glavnog grada ukloni prosvjednike koji su ga paralizirali parkiranjem i logorovanjem na ulicama više od tri tjedna u znak prosvjeda protiv mjera ograničenja u pandemiji.

Policija je uhitila 170 osoba i odvukla 53 vozila otkako je u petak ujutro počela s naporima da razbije prosvjed koji je premijera Justina Trudeaua prisilio na rijetko korištene ovlasti za izvanredna stanja. Policija je u subotu upotrijebila papar sprej i šok bombe kako bi istjerala uporne prosvjednike koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i pokraj ureda premijera.

Ostali džepovi ukopanih prosvjednika  


Neki od uhićenih u subotu nosili su pancirke, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga priotehnička sredstava, priopćila je policija. Prosvjednici su u početku željeli ukidanje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa za prelazak granice za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv vlade.

- Ova operacija ide dalje. Nije gotova i trebat će više vremena dok ne postignemo svoje ciljeve. Prosvjednici, koje je policija snimila, odgovarat će. Aktivno ćemo nastojati identificirati vas i nastaviti s financijskim sankcijama i kaznenim prijavama. Ova istraga će se nastaviti mjesecima, rekao je u subotu privremeni načelnik policije Ottawe Steve Bell.

- Policija se probija ulicama metodično i odgovorno. Ovo je ohrabrujuće, ali posao još nije završen, rekao je u subotu ministar javne sigurnosti Marco Mendicino.

Kanadski premijer Justin Trudeau se u ponedjeljak pozvao na posebne ovlasti kako bi svojoj vladi dao šira ovlaštenja za zaustavljanje prosvjeda, uključujući sveobuhvatne ovlasti za zamrzavanje računa onih za koje se sumnja da podržavaju blokade, bez pribavljanja sudskog naloga.


"Ovo je totalitarizam, tiranija, ne znam što bih uopće rekao. Suludo je da se za takve postupke glasalo u parlamentu", "Došli su bez ikakva upozorenja, a na krovovima su bili snajperisti. Ne mogu vjerovati da se ovo događa na kanadskom tlu", neke su od reakcija prosvjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!