20:36 / 16.03.2018.

Autor: D.M./D.P./HRT

Kao da se ponavlja hladni rat - oštre poruke saveznika Rusiji

-

-

Foto: - / -

Na djelu je pravi psihološko-diplomatski rat između Rusije i Velike Britanije kojoj stranu drže njezine saveznice Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države.
Nervni otrov kojim je otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal bio je podmetnut u kovčeg njegove kćeri prije nego što je otputovala iz Moskve - prenosi britanski list The Telegraph pozivajući se na izvore u sigurnosnim službama. Najvjerojatnije je njime bio kontaminiran odjevni predmet, kozmetičko sredstvo ili zapakirani dar koji je nosila ocu. Britanski istražitelji strahuju da je otrovu bilo izloženo više od 130 ljudi. Odnosi Rusije i Zapada u jednoj su od najvećih kriza od hladnog rata.Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je: "Da budemo jasni: to je nervni plin, Novičok, razvijen u Rusiji, koji je ondje ilegalno skladišten i sada upotrijebljen protiv bivšeg ruskog agenta kojeg je sam Kremlj označio kao legitimnu metu osvete - sam Vladimir Putin nedavno je na televiziji izjavio da bi takvi ljudi trebali biti otrovani". Dodao je kako čekaju ozbiljan odgovor Rusije na ove globalne osude. Njegov poljski kolega Jacek Czaputowicz također je decidiran: "Sigurni smo da je ruska država uključena u ovaj pokušaj ubojstva".

I u Washingtonu su najavili sankcije Rusima, ali zbog miješanja u američke predsjedničke izbore i navodne kibernetičke napade na njihova postrojenja. Čini se da se i predsjednik Trump odmiče od Vladimira Putina, iako se na početku mandata naziralo zatopljavanje odnosa SAD-a i Rusije. Iz Washingtona se javila Branka Slavica.Iz Kremlja su najavili da će istom mjerom uzvratiti Londonu na njegovu odluku o protjerivanju ruskih diplomata. Sve ovo događa se samo nekoliko dana uoči ruskih predsjedničkih izbora. Putinov glasnogovornik tvrdnje iz Londona, ali i ostalih zapadnih prijestolnica opisao je kao pomanjkanje zdravog razuma. Najavio je i brz odgovor Moskve na protjerivanje 23-oje ruskih državljana.

S mirovnih pregovora o Siriji iz Astane se oglasio ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Skreće pozornost na to kako se izvještava na Zapadu. "Danas sam gledao BBC i CNN. Oni upotrebljavaju vrlo izravne pojmove: Velika Britanija dobila je podršku Francuske, Njemačke i SAD-a, oni zahtijevaju od Rusije da odgovori zašto je otrovala pukovnika, a Rusija opovrgava da je to učinila. Ne kažu ništa o istrazi koja traje, rezultatima istrage koji nisu ni predočeni sudu", kazao je. Iz Moskve se javila Elizabeta Gojan.Na djelu je pravi psihološko-diplomatski rat između Rusije i Velike Britanije kojoj stranu drže njezine saveznice Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države. Kao da se ponavlja hladni rat - poruke saveznika Rusiji sve su oštrije. Situaciju u Temi dana analizirali su Goran Bandov i Božo Kovačević s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!