Kaos u Kirgistanu: Nasilje nakon izbora

06.10.2020.

12:43

Autor: V.K./Hina

Foto: REUTERS/Vladimir Pirogov

Foto: REUTERS/Vladimir Pirogov

Foto: - / REUTERS

Kirgistansko središnje izborno povjerenstvo poništilo je rezultate parlamentarnih izbora i prema kojima su pobijedile dvije stranke bliske predsjedniku države.
U Kirgistanu su poništeni rezultati parlamentarnih izbora nakon što su prosvjednici provalili u vladu te oslobodili bivšeg predsjednika. Na izborima su naime samo četiri stranke od 16 uspjele prijeći izborni prag, a opozicija je optužila vlast za izbornu prijevaru.

➡️ Kirgistan: prosvjednici upali u parlament, oslobodili bivšega predsjednika

Tisuće ljudi koji prosvjeduju protiv izbornog rezultata nahrupilo je u središnju zgrade vlade, a oporbene skupine su objavile da su preuzele vlast od predsjednika Soronbaja Ženbekova. Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i gumene metke, jedna je osoba poginula. Ozlijeđeno je i prebačeno u bolnicu najmanje 120 ljudi.

Ženbekov je priopćio da kontrolira stanje u zemlji u kojoj je nakon izbora izbilo nasilje, a u sukobima policije i prosvjednika život je izgubila jedna osoba, no oporbeni prosvjednici su zauzeli sjedište vlade i iz zatvora pustili na slobodu jednog od glavnih suparnika šefa države.

Lokalni mediji prenijeli su da su pristaše oslobodili zatvorenoga bivšega predsjednika Almazbeka Atambajeva (64) iz zatvora državnog odbora za nacionalnu sigurnost. U međuvremenu je Ženbekov u priopćenju poručio da nije dao naredbu snagama reda da otvore vatru na prosvjednike.

Također je od izbornog povjerenstva zatražio da temeljito ispitaju sva kršenja izbornih pravila i, ako je potrebno, poništi rezultate izbora. Njegova je izjava slijedila nakon što su prosvjednici oslobodili Atambajeva i još nekoliko ostalih političkih zatvorenika.

Kirgistan je siromašna, većinski muslimanska zemlja s oko pet milijuna stanovnika, bliska Moskvi. Nezadovoljstvo vlastima traje još od proglašenja neovisnosti, a tijekom velikih prosvjeda 2005. svrgnut je dugogodišnji predsjednik Akajev,  2010. Bakijev, dok je 2017. uhićen bivši predsjednik Atambajev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!