Kaos u Velikoj Britaniji: počelo testiranje vozača, stigla i pomoć u hrani

23.12.2020.

12:16

Autor: Sanja Gvozdanović/HTV/IMS/Hina/V.G./D.D.

default error photo
Velika Britanija počela je testirati vozače kamiona na COVID-19 kako bi se ponovno uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta. Sikhi donose hranu blokiranim vozačima. Lufthansa je poslala u Britaniju zrakoplov s 80 tona voća i povrća.
Iako je prvi čovjek BioNTecha uvjeren da je njihovo cjepivo učinkovito i za novi soj koronavirusa, zbog njega je Velika Britanija gotovo u potpunoj izolaciji. Prijetila joj je i nestašica hrane jer je Francuska obustavila teretni promet ispod La Mancha, ali sinoć je, nakon dogovora dviju zemalja, deblokirana jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta.

➡️ EK pozvala da se ne zatvaraju granice s Ujedinjenim Kraljevstvom
➡️ Francuska i Britanija postigle dogovor o djelomičnom otvaranju granice
➡️ Sve o koronavirusu

Velika Britanija počela je u srijedu testirati vozače kamiona na COVID-19 kako bi se ponovno uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta. Također, pozvala je vozače da zbog velikih gužvi izbjegavaju južnu Englesku.

Vozači će se podvrgnuti brzom testiranju, a svatko tko bude pozitivan, morat će pristupiti preciznijem PCR testiranju, čiji se rezultat dulje čeka. Ako i taj nalaz bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

Sikhi donose hranu blokiranim vozačima, Lufthansa je poslala u Britaniju zrakoplov s 80 tona voća i povrća

Vozači su bijesni zbog zastoja i danonoćnog čekanja te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku što je prije moguće. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima je zatočeno u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići kući za Božić.

Vozači, koji su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine europskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji stižu iz Velike Britanije, bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

- Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rješenje, rekao je jedan španjolski vozač.  - Uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s koronavirusom, ali ima veze s politikom, odnosno brexitom, izjavio je drugi vozač.

Vozačima kamiona pomoć je pružila mala vojska volontera britanskih Sikha, koji su im dijelili pizze i varivo od slanutka. U pomoć Britaniji hranom priskače i njemački avioprijevoznik Lufthansa.

- Mi u sikhizmu imamo koncept 'langar', nešto poput dijeljenja hrane zajednici, rekao je Ravinder Singh, utemeljitelj udruge Khalsa Aid koja koordinira podjelu pomoći. - Morate nešto poduzeti kada vidite vozača samoga u kabini, na autocesti po groznom vremenu, dodao je Singh.

Istodobno, Lufthansa je poslala u Britaniju zrakoplov s 80 tona voća i povrća kako bi tamošnji supermarketi bili puni. Teretni Boeing 777 trebao bi u poslijepodnevnim satima sletjeti na aerodrom Doncaster Sheffield u središnjem dijelu Engleske.

Lufthansa Cargo razmatra koliko bi još teretnih zrakoplova mogla poslati idućih dana, priopćila je njemačka aviokompanija.

U Kentu zapelo oko 4000 kamiona

U utorak navečer u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo je oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji ih oko 800, a 3000 blokirane su u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obvezna testiranja.

Prometni kolaps na ključnoj opskrbnoj ruti između Velike Britanije i Francuske ulijevao je strah od moguće nestašice namirnica na Otoku.

- Naš je problem to što nas svakog tjedna opskrbljuje četrdesetak kamiona pa sad zamislite posljedice dvodnevnog zadržavanja. Svi ti proizvodi imaju vrlo kratak rok trajanja. Kad stignu, možemo ih držati samo nekoliko dana, moramo ih obilježiti sedmodnevnim rokom trajanja. Dakle, imamo vrlo malo vremena pa svako zadržavanje u luci ima posljedice, kaže Jon Bragg.

Od srijede se ponovno može iz Velike Britanije u Francusku, ali samo uz negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata.

- Morate imati test koji je certificiran. To će omogućiti, prije svega, povratak francuskih građana jer Britanci moraju ostati kod kuće ovog Božića, rekao je Grant Shapps, britanski ministar prijevoza.

Unatoč dogovoru Pariza i Londona, više od 50 zemalja i dalje ne dopušta dolazak putnika iz Velike Britanije. U utorak  je na letu iz Londona u New York bilo samo 20-ak putnika.

- Testirao sam se prije leta. Čuo sam da to moramo obaviti jer nam inače neće dopustiti da se ukrcamo u avion. Jednoj gospođi to nisu dopustili jer nije imala test na COVID, rekao je Dale Quragena, putnik iz Londona.

Europska komisija pozvala je zemlje članice Europske unije da koordinirano donose mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije ograničavanjem putovanja koja nisu nužna.

Španjolska je vlada, nakon konzultacija s Bruxellesom, odlučila od danas obustaviti letove iz Velike Britanije. Dopuštaju samo prijevoz španjolskih državljana i osoba s prebivalištem u Španjolskoj.

- Sve je kaotično, u kaosu je prošao i ukrcaj u avion. Za ovo nisu krive zrakoplovne kompanije, nego političari koji mijenjaju odluke svake minute, kaže Sergio Yanes, putnik iz Londona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!