Kapetan hrvatskog broda u Kini: Panike nema, ali...

23.02.2020.

22:01

Autor: Dnevnik 3/M.Š./HRT

default error photo
U središtu epidemije izazvane koronavirusom, u Kini, nalazi se teretni brod Ante Topić kojim zapovijeda dubrovački kapetan Ivo Mašković.
U središtu epidemije izazvane koronavirusom, u Kini, nalazi se teretni brod Ante Topić kojim zapovijeda dubrovački kapetan Ivo Mašković.

- Negativan nalaz osmogodišnjakinje; Markotić: Virusi ne poznaju granice
- Raste broj oboljelih u Italiji, umrla i treća osoba
- Iz Italije se vratili učenici, moraju se javljati epidemiologu


Uz njega na brodu je još 20 članova posade i svi su Hrvati. Oni su prije tri dana iz Australije stigli u kinesku luku Ningbo, a nakon što iskrcaju teret kreću na sjever, u luku Qingdao.

Kapetan nam se javio s broda. Rekao je da se u 47-godišnjem pomorskom stažu susreo s ebolom i napadima pirata te da je spreman i za koronavirus.

Zaštitnim materijalom, hranom, vodom i ostalim potrepštinama opskrbili su se u Melbourneu, a evo što nam je prvi čovjek broda rekao o životu u brodskoj karanteni.

- Oblačimo se svi, pogotovo oni koji dolaze u kontakt s vanjskim svijetom koji dolazi na brod. Odredili smo jednu prostoriju na brodu gdje ih primamo, to je dolje na glavnoj palubi. Pitanje je povreda, pitanje je odlaska u doktora što se tu u ovim jako kritičnim situacijama događa. Apelirao sam na posadu da paze koliko god mogu na sebe. Panike nema na brodu, međutim jedna žica straha i nesigurnosti zbog toga što se događa - postoji, ističe kapetan Ivo Mašković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!