19:08 / 25.03.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

Karabinjeri dronovima protiv onih koji bez razloga izađu na ulicu

-

-

Foto: - / -

Broj žrtava, iako manji nego jučer, i dalje je vrlo visok. Danas su u Italiji još 683 izgubljena života.
Talijani su objavili da im i četvrti dan za redom pada broj novooboljelih u ukupnom broju aktivnih slučajeva, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. No broj žrtava, iako manji nego jučer, i dalje je vrlo visok. Danas su u Italiji još 683 izgubljena života.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57.500 slučajeva. Međutim, od rekordna 4821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3957, u ponedjeljak 3780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3491.

Oporavilo se ukupno 9362 ljudi, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi, što je podatak koji je pomno prati zbog manjka kreveta, narastao je danas za samo 2,9 posto, na 3489 pacijenata.

Karantena i potpuna izolacija i dalje su na snazi u Italiji. Rim nastavlja primjenjivati drakonske mjere u nastojanju da spriječi širenje koronavirusa.

Španjolska je s gotovo 3500 preminulih, nakon Italije, zemlja s najviše smrtnih slučajeva na svijetu, više i od Kine. 

U napuljskom predgrađu Skampiji karabinjeri dronovima otkrivaju one koji bez razloga izlaze na ulicu.

Vlada je najavila stroge kazne protiv onih koji krše odredbe karantene. Mogu platiti kaznu od 3000 eura, a onima koji su pozitivni na virus prijeti kazna do pet godina zatvora. Premijer Giuseppe Conte se obratio u parlamentu.

- Širenje koronavirusa pokrenulo je dosad neviđenu krizu u Italiji i Europi. Naša je zemlja stavljena na vrlo težak test. Potreba za suzbijanjem infekcije prisiljava nas na nove životne navike, što negativno utječe na cjelokupni proizvodni sustav. To su grozni dani za nacionalnu zajednicu. Svaki dan bilježimo nove smrti. To je bol koja se neprestano ponavlja, rekao je talijanski premijer Conte.

Italija je zemlja s najviše umrlih od koronavirusa na svijetu, a vojni kamioni koji prevoze lijesove svakodnevni su prizori na sjeveru zemlje. U gradu Pesaru bolnički sustav je prenapregnut.

I danas zastrašujući prizori iz Bergama. Vojni konvoj od 10-ak kamiona prevozi tijela umrlih u druge gradove jer krematorij u tome gradu - nema toliko kapaciteta.

Cijela Italija je u karanteni koja službeno istječe 3. travnja, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo nitko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!