16:54 / 27.11.2018.

Autor: Špela Cvitković-Iličić/P.F./Hina/HRT

Karajbić predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

Nakon prihvaćanja dnevnog reda nastao je poslovnički kaos. Edin Mušić iz SDA BiH, koji je predsjedao konstituirajućom sjednicom, odgodio je raspravu o imenovanju novog predsjedatelja Doma.
Burno je bilo na konstituirajućoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Od ukupno 98 zastupnika, njih 95 preuzelo je mandate, dalo svečanu prisegu i mandati su im potvrđeni.

Nakon poslovničkog kaosa nastalog poslije polaganja prisege u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, izabran je novi predsjedatelj Doma -  Elvir Karajbić iz SDP-a BiH.

Izabran je bez glasova Hrvata okupljenih oko HNS-a i bez zastupnika SDA BiH, ali i predstavnika laburista u federalnom Parlamentu. Oni su napustili sjednicu. Ostatak zastupnika, njih 52, potpisao je da nastavak vođenja sjednice preuzme najstariji zastupnik. Tako je i učinjeno.

Pedeset i dva zastupnika koja su ostala u federalnom Parlamentu izabrala su novog predsjedatelja Doma. Novi predsjedatelj sjednicu je prekinuo ne navodeći novi termin sjednice zbog toga što nisu ispunjeni uvjeti, tj. nisu osnovani svi klubovi zastupnika, koji bi mogli predložiti dva dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH raspala se nakon konstituiranja

Mandate nisu preuzeli Lidija Bradara, aktualna predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, oboje iz HDZ-a BiH, te Mirsad Zaimović iz SDA BiH.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda nastao je poslovnički kaos. Edin Mušić iz SDA BiH, koji je predsjedao konstituirajućom sjednicom, odgodio je raspravu o imenovanju novog predsjedatelja Doma. Potom je nekoliko stranaka predvođeno SDP-om to ocijenilo 'silovanjem demokracije' te i dalje traže način kako nastaviti sjednicu.

Sjednicu su napustili zastupnici okupljeni oko HNS-a i zastupnici SDA BiH. U međuvremenu, na telefonskoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma državnog Parlamenta, dogovorena je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za 6. prosinca 2018.

SDA je u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta pojedinačno najjača stranka s 27 zastupničkih mjesta. HDZ ima 16 zastupnika, koliko je na izborima dobio i SDP, a predsjednik te stranke Nermin Nikšić prije je rekao kako će oni pokušati okupiti koliciju koja bi uspostavila vlast bez sudjelovanja nacionalnih stranaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!