Kardinal Puljić i reis Kavazović zahvalili Plenkoviću na pomoći BiH

17:32 / 13.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

 Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović zahvalili su hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na pomoći koju je njegova vlada pružila BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u službenom posjetu BiH, nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te zemlje odvojeno je, iza zatvorenih vrata, razgovarao i s čelnicima vjerskih zajednica, a osim s vrhbosanskim nadbiskupom te s poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem sastao se s mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije priopćeno je kako je kardinal Vinko Puljić Plenkoviću i ministrima u njegovoj pratnji predstavio stanje Crkve u BiH, a posebice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te je istaknuo da je u toj dijecezi nakon posljednjega rata bilo potrebno izgraditi 60-ak crkava koje su u ratu bile porušene. U obnovi kao i u brojnim drugim projektima znatno je pomogla Hrvatska.

Kardinal Puljić kazao je kako je ta pomoć bila dragocjena, a Plenković je obećao nastavak potpore Vrhbosanskoj nadbiskupiji posredstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Kardinalu Puljiću zahvalio je na njegovim dosadašnjim umirujućim porukama ističući kako i njegov posjet BiH za cilj ima smanjenje napetosti u toj zemlji. Plenković je potvrdio kako je Hrvatska spremna pružiti jasnu potporu Bosni i Hercegovini i kao članica Europske Unije i NATO saveza.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, nakon razgovora Kavazovića i hrvatskog premijera, također je objavljeno priopćenje u kojemu stoji da je i reis zahvalio na potpori koju vlada Hrvatske pruža BiH, posebice u razdoblju sadašnje političke krize.

Kavazović je podsjetio kako važnu ulogu u gradnji dobrih odnosa između dvije zemlje ima i Islamska zajednica u Hrvatskoj, na čijem je čelu Aziz Hasanović, koji je također sudjelovao na sarajevskom sastanku.

Plenković je zahvalio muftiji Hasanoviću na onome šta Islamska zajednica u Hrvatskoj čini i obećao je nastavak dosadašnje suradnje i pomoći koju država pruža Mešihatu u Zagrebu.

Sudionici razgovora suglasili su se da se odnosi dviju država kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata moraju dalje unaprjeđivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!