11:07 / 01.05.2018.

Autor: HRT

Kardinalu Pellu sudit će se za seksualno napastovanje

-

-

Foto: - / -

Kardinal je pušten na slobodu uz jamčevinu. Zabranjeno mu je napustiti Australiju te je već predao putovnicu vlastima, prema sudu.
Trećem čovjeku Vatikana, australskom kardinalu Georgeu Pellu, sudit će se zbog starih optužbi za seksualno napastovanje koje kategorički odbacuje, odlučio je sud u Melbourneu nakon što je zaključio da postoji dovoljno dokaza za suđenje. 

Kardinal Pell (76) ostao je miran kad je sud u Melbourneu naredio da mu se sudi prema "višestrukim" točkama optužnice istodobno odustajući od više od polovice njih. "Nisam kriv" odgovorio je snažnim glasom i bez oklijevanja Pell kad ga je sud upitao kako će se braniti, ponovivši stajalište kojeg se pridržava otkad je afera izbila.

Čitajući svoju odluku, sutkinja Belinda Wallington izrazila je "uvjerenost" da postoji dovoljno dokaza da se prelatu sudi prema "višestrukim" točkama optužnice. Proceduralno saslušanje predviđa se u srijedu kako bi se odredio datum suđenja.Prelat, jedan od najbliskijih savjetnika pape Franje, najviši je predstavnik Katoličke crkve gonjen na taj način zbog seksualnog napastovanja. Točna priroda navodnih napada nije otkrivena, vlasti spominju tek "brojne tužitelje". Kardinal je pušten na slobodu uz jamčevinu. Zabranjeno mu je napustiti Australiju te je već predao putovnicu vlastima, prema sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!