11:00 / 19.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Karipske države o britanskim isprikama zbog ropstva: Oprosti nije dovoljno

Foto: Gitti Lohr/Pixabay

Foto: Gitti Lohr/Pixabay

Foto: - / -

Karipska zajednica (CARICOM), koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebale vratiti dio svog bogatstva Karibima financiranjem razvoja karipskih zemalja.
Britanske financijske ustanove koje su stekle korist zbog robovlasništva, poput londonskog Lloyda, ne bi se trebale samo ispričati za svoju ulogu u atlantskoj trgovini robljem, već se na pravi način iskupiti za svoje grijehe ulažući u Karibe, poručile su karipske zemlje u petak.

Čuveno britansko osiguravajuće društvo Lloyd ispričalo se zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obvezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti crnim i manjinskim etničkim skupinama.

Međutim Karipska zajednica (CARICOM), koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebale vratiti dio svog bogatstva Karibima financiranjem razvoja karipskih zemalja.

- Nije dovoljno reći "oprosti". Ne tražimo ništa kao prosjaci, poput davanja novca ljudima na uglu ulice, kazao je Hilary Beckles, čelnik komisije za reparacije CARICOM-a koju su uspostavile karipske zemlje kako bi zatražile reparacije od bivših kolonijalnih gospodara poput Velike Britanije, Francuske i Portugala.

- Pitanje novca je sekundarno, ali u ovom slučaju - moralno ispunjenje nečije dužnosti zahtijeva, u tržišnom gospodarstvu, da doprinosite razvoju, dodao je Beckles.

Beckles, koji je barbadoški povjesničar, rekao je da su nasljednici brojnih britanskih i europskih banaka, kao i drugih institucija u londonskom Cityju, "pili s česme karipskog ropstva".

Na Karibe su kolonijalne vlasti dovodile velik broj afričkih robova koji su u teškim uvjetima radili ponajviše na plantažama šećerne trske i duhana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!