Charles i William pozdravili ljude koji čekaju da se poklone pred odrom

17.09.2022.

16:18

Autor: HRT/D.M./Hina

Kralj Charles pozdravlja ljude koji stoje u redu da se poklone Elizabeti II.

Kralj Charles pozdravlja ljude koji stoje u redu da se poklone Elizabeti II.

Foto: Aaron Chown / Reuters

Britanski kralj Charles III. i princ William pozdravili su u subotu poslijepodne one koji strpljivo stoje u redu kako bi se naklonili pred odrom kraljice Elizabete.

Stotine su klicale i pljeskale nakon što su se u subotu u Lambethu u južnom Londonu pojavili Charles III. i William, koji su zahvalili onima koji čekaju u redu da bi odali počast pokojnoj britanskoj monarhinji u Westminster Hallu. Jedna je žena izrazila sućut novom kralju dok su se rukovali, a deseci su izvikivali "hip hip hooray".

Kralj Charles i njegov sin William zaustavljali su se na nekoliko trenutaka kako bi porazgovarali s okupljenima. Mediji prenose kako ih je William upitao koliko dugo čekaju i je li im hladno. Neki su se i rasplakali nakon razgovora s njim, a jedna mu je žena rekla da će "jednoga dana biti briljantan kralj". Charles III. je otišao prije Williama, a obojica su stigla u pratnji policije.

Novi je kralj zahvalio osoblju hitne službe na požrtvovnom radu, a pozdravio je i šefa londonske Metropolitanske policije Sir Marka Rowleyja te njegovu zamjenicu Jane Connors i Karen Findlay, koje su izravno odgovorne za organizaciju policijskih operacija u cijelome Londonu uoči i tijekom kraljičina pogreba.

U međuvremenu se red produžio do Southwark Parka. Na snimkama se vidi da ljudi neprestano stižu, iako je jutros u središtu Londona temperatura bila prilično niska, oko 12 Celzijevih stupnjeva. Znak na kraju reda upozorava sve koji stižu da bi odali počast kraljici da će od te točke čekati najmanje 14 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!