07:24 / 04.02.2020.

Autor: HRT

Kasni objava rezultata demokratskih predizbora u Iowi

Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Foto: - / REUTERS

Favoriti na izborima u Iowi su senator Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren.
Objava rezultata demokratskih predizbora u saveznoj državi Iowi odgođeni su zbog dodatnih provjera, objavila je ta stranka.

-
Ključna je cjelovitost podataka - priopćila je Mandy McClure, čelnica odnosa s javnošću Demokratske stranke u Iowi.

- Dogodio se zastoj u objavi rezultata zbog provjere njihove kvalitete i činjenice da se po prvi put obrađuju tri seta podataka - dodala je.

Ove se godine bilježi broj delegata koji će svaki kandidat dobiti te prvotni i konačni brojevi glasova za svakog kandidata, nakon što se eliminiraju oni koji su dobili manju podršku.

Favoriti na izborima u Iowi su senator Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren.

Iowa ima samo tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama.
Branka Slavica: Zašto je Iowa važna kod izbora predsjednika SAD-a
Izbori u Iowi su specifični. Ondje birači ne glasaju tajno i ne ubacuju listiće u kutije. Okupljaju se na skupovima (eng. caucus) u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama. Svoju sklonost nekom kandidatu iskazuju tako što prelaze preko prostorije i fizički se grupiraju u 'njegovom kutu'.
Obično se organiziraju dva kruga glasanja. Nakon prvog kruga samo kandidati koji su okupili dovoljno pristaša (obično 15 posto prostorije) ostaju u igri.

Pristaše drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristaša eliminiranih kandidata da im se pridruže kako bi se njihov kandidat 'vratio u život' ili se mogu suzdržati od glasanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!