Kasparov: Ako slobodan svijet izgubi bitku u Ukrajini, onda je sloboda doista ugrožena

26.02.2022.

16:59

Autor: HRT

Gari Kasparov, ruski šahovski velemajstor

Gari Kasparov, ruski šahovski velemajstor

Foto: HRT / HTV

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov, veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, javio se iz New Yorka, te među ostalim rekao da ako slobodan svijet izgubi bitku u Ukrajini, onda je sloboda doista ugrožena. To znači da smo svi pod prijetnjom, ističe.

- Otpočetka je jasno da je Putin očekivao brzu pobjedu i da će lako stegnuti obruč oko Kijeva i postaviti svoju marionetsku vladu. I da će slobodan svijet to prihvatiti kao neizbježno. Međutim, junački otpor koji je ukrajinski narod uspio pružiti i hrabrost ukrajinskog predsjednika ugrozio je njegove planove. To, dakako, ne znači da smo dobili bitku, ili rat, još uvijek ono najgore nismo ni vidjeli, ali ipak se situacija okreće. Vidimo da su se zemlje u EU ujedinile, Njemačka i Italija nekoć nisu bile spremne nametnuti sankcije a sad se to primijenilo i Putin je izoliran. Isto tako u Rusiji se bude građani, organiziraju se demonstracije, ljudi se uhićuju na ulicama, potpisuju se peticije. Ruski narod shvaća što se događa iako očekuju da će biti kažnjeni.

Jesu li sankcije dovoljne da spriječe Vladimira Putina?


- Sankcije su dobre kad su prikladne. Da su nametnute 2014., nakon aneksije Krima, mogli bismo danas izbjeći ono najgore. Sankcije danas neće biti dovoljne i bitno je da Ukrajina primi potporu i u drugim oblicima kao u naoružanju. Oružje sad stiže iz mnogih EU zemalja i to je jako važno. Ali sankcije su i dalje prioritet jer one onemogućuju ratnu mašineriju kojom Putin omogućuje ovakvu agresiju. Sve njegove akcije počivaju na golemim količinama novca koji je raspoređen po cijelom svijetu. I mislim da je to sada svima jasno. Ta sredstva treba zamrznuti i isključiti Rusiju iz svih međunarodnih institucija, i onih sportskih i Interpola te svih ostalih. Već je bilo primjera kad je slobodni svijet odgovorio kao što je bilo kod Miloševića i sankcija Srbiji, sa Rusijom je teže jer je velika zemlja, ali je načelo isto.

Putin ruši sigurnosnu infrastrukturu koja se gradila od Drugoga svjetskog rata i koja je bila jasna. On ne misli da je kraj velikih sila i kraj velikim diktatorima. Vidimo da su ta načela koja on primjenjuje na Ukrajinu vrlo opasna. Ako slobodan svijet izgubi bitku u Ukrajini, onda je sloboda doista ugrožena. To znači da smo svi pod prijetnjom. Vi ste spomenuli prijetnju baltičkim zemljama, Švedskoj, Finskoj, situacija je opasna, bolje da pobijedimo u Ukrajini i uništimo Putinovu ratnu mašineriju te pozovemo ruski narod da se pobuni, rekao je Kasparov.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!