15:57 / 31.01.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Katar uvjetuje isporuke plina u EU

Foto: REUTERS/Oliver Denzer/File Photo

Foto: REUTERS/Oliver Denzer/File Photo

Foto: - / REUTERS

Europska unija mora ograničiti preprodaju plina izvan svojih granica želi li da Katar i drugi veliki dobavljači plina osiguraju kriznu opskrbu u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine, skicirao je neimenovani upućeni izvor zahtjeve Dohe Bruxellesu.


Katar bi mogao preusmjeriti dio pošiljki plina iz Azije u EU kako bi ublažio probleme u opskrbi ako Rusija napadne Ukrajinu, a SAD uzvrati kaznama Moskvi, rekao je prošlog tjedna neimenovani izvor. 


Doha može poslati nešto viška plina u Europu, ali taj višak nije velik budući da je većina plina rezervirana za isporuke ugovorene dugoročnim ugovorima, naglasio je izvor.


Prošlog tjedna Doha je iznijela svoje zahtjeve Bruxellesu, a katarski emir razgovarao je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Europska komisija priopćila je da neće komentirati pojedinosti razgovora s međunarodnim partnerima o opskrbi plinom.


Katar želi jamstva EU-a da će zemlje članice preusmjeravati eventualni višak LNG-a samo unutar Unije, rekao je za Reuters izvor upoznat s razgovorima.


- Ako se ne iskoriste, hitne pošiljke u EU mogle bi se preprodati izvan Unije kao isporuke na fizičkom tržištu, uz zaradu, čime bi se u osnovi produljila nestašica energije u EU-u, objasnio je izvor.

Problemi se moraju riješiti


Katar je zatražio i "rješenje" europske istrage o dugoročnim ugovorima iz 2018., koji bi po tumačenju Bruxellesa mogli zakočiti slobodan protok plina u Europi i njezino jedinstveno tržište plina, rekao je izvor za Reuters.


- Time će se zajamčiti da će EU moći sklapati dugoročne ugovore s Katarom i drugima, umjesto skupljih ugovora na fizičkom tržištu ili traženja kratkoročnih rješenja usred krize. Opskrba iz Katara ne bi bila uvjetovana ispunjavanjem zahtjeva, ali problemi se moraju riješiti kako bi se osigurala dugoročna i kratkoročna rješenja za europsku krizu s LNG-om, dodao je taj izvor.


Naglasio je da rješenja ne bi bila rezervirana samo za Katar, jer se njima zapravo stvaraju mogućnosti za rješenja u Europi, bilo da je riječ o Kataru ili o nekom drugom.


Doha još nije zatražila preusmjeravanje pošiljki, ističe izvor.


Zahtjevi Dohe zadiru u samu srž liberalizacije tržišta plina u EU-u, napominje Reuters. 


EU smatra da je slobodna trgovina plinom ključna za energetsku sigurnost, ali veliki proizvođači i neki potrošači kažu da su reforme u posljednja dva desetljeća često izazivale kaos i da su dovele do viših cijena. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!