14:38 / 15.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Katastrofalne poplave u Južnoafričkoj Republici

Poplave u Južnoafričkoj Republici

Poplave u Južnoafričkoj Republici

Foto: Rogan Ward / REUTERS

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u petak da su snažne poplave na istoku zemlje, u kojima je poginulo gotovo 400 ljudi, a 41.000 je pogođena, katastrofa kakvu se ne pamti u njegovoj zemlji.


- To je katastrofa golemih razmjera, nikada viđena u zemlji, rekao je Cyril Ramaphosa prilikom posjeta Mpumalangi na sjeveroistoku zemlje gdje se obratio građanima u crkvi u povodu Uskrsa.

Većina žrtava stradala je u regiji Durbana, lučkog grada na Indijskom oceanu, epicentru snažnih kiša koje su počele prošli vikend. Vlada je zbog toga proglasila izvanredno stanje.

Predsjednik, koji je u to područje doputovao u srijedu, rekao je da je doživio "jedan od najtužnijih trenutaka" u svojem mandatu upoznavši obitelj koja je u poplavama ostala bez desetero članova uključujući malu djecu.

Prognostičari očekuju još kiše tijekom dana i ovog vikenda koje bi mogle izazvati nove poplave i odrone tla.

Nevrijeme bi trebalo pogoditi i susjedne pokrajine Free State i Eastern Cape gdje je već jedna osoba poginula, rekao je Ramaphosa.

- Naša zemlja suočena je s golemim izazovima, rekao je predsjednik, podsjetivši na nezapamćeni val nasilja u srpnju i dvije godine pandemije.

- I dok smo mislili da možemo izići iz katastrofe, na našu se zemlju sručila druga, ovaj put prirodna, naglasio je.

Vlada je početkom mjeseca ukinula sve pandemijske restrikcije.

Jake poplave, neviđene u više od 60 godina, nanijele su veliku štetu na infrastrukturi. Vlasti očekuju stotine milijuna eura štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!