19:44 / 18.07.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Dražen Stefanov

Katastrofalni požari na zapadu SAD-a

Katastrofalni požari u SAD-u

Katastrofalni požari u SAD-u

Foto: REUTERS / David Swanson

Veliki požari i dalje haraju i šire se na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, koji je od početka srpnja zahvaćen ekstermnim toplinskim valom uz vrlo suhi zrak i rekordne temperature. Najteže je u planinskim područjima sjeveroistočne Kalifornije te na zapadu i jugu savezne države Oregon.

Samo jedan od golemih požara, nazvan Bootleg, koji plamti u Oregonu i zahvatio je površinu veću od grada New Yorka, nastavlja se širiti i trenutačno se prostire na nevjerojatnih 976 četvornih kilometara. Sve je teže i u planinskim područjima sjeveroistočne Kalifornije te na području Sierra Nevade.

- Požar je trenutačno na oko 7 kilometara od nas. Spremni smo na evakuaciju, no zasad ostajemo ovdje, nećemo pretjerivati. Nama koji živimo ovdje u planinama požari su stalna prijetnja i već smo se naviknuli, ističe Mike Garappo, Belden, Kalifornija.

U jednom okrugu vatrena stihija uništila je čak 67 domova i 117 privrednih objekata. Vlasti i dalje utvrđuju štetu, a vatrogasci se bore s desecima kilometara dugačkom požarnom frontom gdje se, tvrde iz protupožarnog stožera, plamen širi i do šest kilometara u danu.

- Mislim da je najgori dio u svemu ovome panika i nepotrebne evakuacije. Iznesemo stvari iz kuće, damo se u bijeg, pa se vratimo, unosimo namještaj, kućanske aparate i tako više puta. Mislim da je ovo sada već pomalo suludo, navodi Nick Oman, Belden, Kalifornija.

- Svake godine ista priča. Golemi požari uništavaju sve pred sobom. To je posljedica ekstremnih temperatura, suhog tla, ali i lošeg upravljanja šumama, rekao je Benjamin Bell, Quincey, Kalifornija.

Požari na zapadu SAD-a poklopili su se ove godine s rekordnim temperaturama i ekstremnim sušama. Paklena vrućina proširila se i na Kanadu, u čijoj je provinciji Britanskoj Kolumbiji nedavno izmjereno rekordnih 46 cijelih 6 Celzijevih stupnjeva. Stručnjaci i dužnosnici strahuju da će se vremenske prilike u idućim mjesecima dodatno pogoršati.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!