Kazahstan: Predsjednik Tokajev iz trenutačne krize izlazi kao novi neupitni vođa

19:32 / 08.01.2022.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT/IMS

 Kasim Džomart Tokajev

Kasim Džomart Tokajev

Foto: Khabar TV / Reuters

Nakon tjedan dana nezapamćenog kaosa, više desetaka mrtvih, nekoliko stotina ranjenih i navodno nekoliko tisuća uhićenih, čini se da se u Kazahstanu nemiri stišavaju. Ali i da iz trenutačne krize i sjene doživotnog oca nacije Nursultana Nazarbajeva kao novi neupitni vođa izlazi predsjednik Tokajev. 

Čak i stručnjacima za unutarnja pitanja Kazahstana teško je odrediti što se događa i provjeriti informacije koje stižu s terena. Novinarske ekipe na prosvjedima su bile napadane iznimno brutalno, uz uništavanje opreme. Gorjele su vladine zgrade. Navodno je ubijeno oko 20 policajaca. Predsjednik Tokajev odbio je tražiti nijanse među ljudima na nemirnim ulicama.

- Snagama reda i vojsci dao sam naredbu da pucaju bez upozorenja. Imaju dozvolu za ubojstvo. Iz inozemstva se čuju pozivi da sukobljene strane pristanu na pregovore kako bi se problem riješio mirnim putem. Kakva glupost! Kakvih pregovora može biti s ubojicama, s prijestupnicima?, rekao je Kasim Džomart Tokajev, predsjednik Kazahstana.

Ovom izjavom je s prijetnji prešao na djela, i to nakon što mu je Rusija po hitnom postupku poslala vojnu pomoć u vidu specijalno obučenih zračno-desantnih brigada.

- Zajedno sa snagama reda Republike Kazahstan vraćena je pod kontrolu zračna luka Alamati. Mirovne snage Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti pomažu policijskim tijelima Republike Kazahstan u provođenju zakona i osiguravanju reda, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Tokajev je ranije tvrdio su iznimno nasilni prosvjednici u Almatiju teroristi uvježbani u inozemstvu. Ali nikada nije objasnio u kojem inozemstvu. Zatim je krenula čistka unutar samog režima; uhićen je bivši premijer i neko vrijeme drugi čovjek države, Karim Masimov. Unutar sigurnosnog aparata, slobode su navodno lišeni i rođaci Nursultana Nazarbajeva, službenog Oca nacije za kojeg se i dalje ne zna gdje je.

- Jasno je da se Tokajev oslobađa ljudi kojima ga je okružio Nazarbajev. Naposljetku, oslobađa se i od samog Nazarbajeva. Smijenio ga je s čela Vijeća za sigurnost, i to na način da je prekršio zakon. Nazarbajev je na čelo Vijeća izabran doživotno, rekao je Aleksej Venediktov, urednik radija Eho Moskve.

Režim je ispunio neke od glavnih zahtjeva koji su iz prosvjednih masa čuli u početku, prije otklizavanja u nasilje i kaos. Udvostručene cijene zemnog plina smanjene su, a vlada se obvezala da ove godine neće poskupljivati ni komunalne usluge. Pritomi na ulicama prozivani Otac nacije Nursultan Nazarbajev, čini se, za života iščezava iz sistema u kojem si je 30 godina stvarao sultanski status.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!