Kazahstan pritvorio bivšeg čelnika odbora za nacionalnu sigurnost

09:19 / 08.01.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Kasim Džomart Tokajev naredio je sigurnosnim snagama da pucaju i ubiju te da uguše pobunu u zemlji

Predsjednik Kasim Džomart Tokajev naredio je sigurnosnim snagama da pucaju i ubiju te da uguše pobunu u zemlji

Foto: Turar Kazangapov / REUTERS

Kazahstanske vlasti pritvorile su Karima Masimova, bivšeg čelnika odbora za nacionalnu sigurnost pod sumnjom za izdaju, priopćio je Odbor za nacionalnu sigurnost u subotu.

- Masimov, koji je otpušten ovaj tjedan dok su prosvjedi bjesnili širom srednjoazijske zemlje, pritvoren je zajedno s nekoliko drugih dužnosnika, rekao je Odbor za nacionalnu sigurnost u izjavi. Nisu naveli imena niti dali druge detalje.

Deseci su ubijeni, a javne zgrade su opljačkane i zapaljene u najgorem nasilju u bivšoj sovjetskoj republici u 30 godina neovisnosti.

Nakon nekoliko dana nasilja, čini se da su sigurnosne snage do petka preuzele kontrolu nad ulicama najvećih kazahstanskih gradova.

Predsjednik Kasim Džomart Tokajev, kojeg podupire Rusija, rekao je da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju i ubiju te da uguše pobunu u zemlji.

Na Tokajevljev poziv vojni savez pod ruskim vodstvom rasporedio je snage u vrijeme visokih napetosti u odnosima između Istoka i Zapada.

Rusija i SAD spremaju se za pregovore o ukrajinskoj krizi sljedeći tjedan.

Masimova se smatra bliskim saveznikom bivšega predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Bio je dvaput premijer i također je obnašao dužnost čelnika predsjedničke administracije pod Nazarbajevom.

Nazarbajev, 81, bio je najdugotrajniji vladar neke bivše sovjetske države dok predsjednik nije postao Tokajev 2019. Vjeruje se da je njegova obitelj zadržala utjecaj u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!