08:35 / 10.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Kazahstanska neovisna oporba bojkotira parlamentarne izbore

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Osamnaest mjeseci nakon izbora kazahstanskog predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva stanovnici te srednjoazijske države u nedjelju glasaju za novi parlament.
Osamnaest mjeseci nakon izbora kazahstanskog predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva stanovnici te srednjoazijske države u nedjelju glasaju za novi parlament.

Socijaldemokratska stranka bojkotira izbore, što znači da neće sudjelovati neovisna oporba. U proteklih nekoliko tjedana uhićeni su deseci aktivista.
Pravo glasa ima ukupno 11,9 milijuna birača.

Na izborima se natječe pet stranaka s 312 kandidata. Za ulazak u parlament trebaju prijeći prag od 7 posto. Kao i prijašnjih godina, očekuje se pobjeda vladajuće stranke Nur Otan.

Nakon što je Tokajev izabran u lipnju 2019. prosvjedovalo se u nekoliko gradova bivše sovjetske republike. U to su doba uhićene stotine ljudi.

Tokajev je preuzeo vlast od dugogodišnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je otišao u mirovinu nakon tri desetljeća vlasti. Nazarbajev međutim još drži nekoliko utjecajnih ureda i smatra se najmoćnijim muškarcem u zemlji.

Njegova kći Dariga Nazarbajeva, koja je prije nego što je u proljeće smijenjena s dužnosti predsjednice Gornjeg doma parlamenta smatrana najmoćnijom ženom u zemlji, ponovno se natječe na izborima.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kritizirali su kršenje demokratskih standarda na parlamentarnim izborima prije pet godina.
U novom izvješću OESS-a navodi se da bi se promjenom zakona mogle ograničiti ustavom zajamčene temeljne slobode. 

Zbog pandemije na biralištima se primjenjuju stroža pravila. Glasači smiju pristupiti glasačkim mjestima samo sa zaštitnim maskama i rukavicama.

U Kazahstanu se od proljeća koronavirusom ukupno zarazilo više od 161.000 ljudi, pokazuju službeni podaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!